Molia
Deşi nu sunt purtătoare de boli, moliile sunt foarte dăunătoare datorită pagubelor mari pe care le pot produce, mai ales dacă se pot înmulţi nestingherite. Ouăle multor molii sunt foarte rezistente şi pot fi fizic distruse doar cu acid sulfuric. O modalitate de distrugere a larvelor este îngheţarea hainelor sau a limentelor infestate pentru 2-3 zile. O altă modalitate de combatere este naftalina, însă aceasta pote fi dăunătoare pentru om, şi este categoric interzisă folosirea ei în spaţiile de depozitare a alimentelor. Cea mai sigură metodă de luptă împotriva moliilor este prevenirea apariţiei lor.
Ploşniţa
Deoarece este adaptată la spaţii închise, ploşniţa infestează locuiţele şi se hrăneşte cu sânge uman. Ploşniţele sunt active în general pe timpul nopţii, în special cu câteva ore înainte de răsăritul soarelui. Cel mai adesea ies din ascunzătoare şi se caţără pe corpurile oamenilor care dorm, sau se deplasează pe tavan si îşi dau drumul să cadă unde simt căldură şi dioxid de carbon. Odată ajunse pe corp, străpung pielea cu 2 tuburi: print-unul injectează salivă ce conţine substanţe anestezice şi anticoagulante iar prin celălalt sug sânge. Ciupitura nu este simţită de victimă imediat, mai ales dacă doarme, ci doar ulterior ca o senzaţie de mâncărime. Totodată o mică umflătură iritantă, de obicei de culoare roşie, apare în locul muşcăturii. Acest proces favorizează transmiterea factorilor patogeni.
Gândacul de bucătărie
Sunt deosebit de periculoşi deoarece pot transporta bacterii şi uneori chiar larve parazite din sursele de gunoi, canalizări, fecale animale etc. pe care mai apoi le lasă pe alimentele consumate de oameni. De asemenea infestează alimentele cu materii fecale şi resturi de înveliş chitinos. Singura metodă eficientă de combatere a lor este dezinsecţia chimică repetată în tot spaţiul infestat, inclusiv vecinătăţi.
Paduchii
Paduchii suni mici paraziti care traiesc pe oameni si se hranesc cu sange. Ei proaca rareori probleme medicale serioase, dar sunt neplacuti si transmisibili. La intervale de aproximativ patru ore, un paduche musca un mic vas de sange pentru a-si lua masa. Nu simtiti muscaturile initiale deoarece paduchii injecteaza un anestezic. Muscaturile incep insa sa proace mai tarziu mancarimi, iar scarpinatul poate duce la infectie.
Agentii patogeni
Agentii patogeni (virusuri, microbi, paraziti) sunt prezenti, in mediul inconjurator, permanent, si sunt responsabili de aparitia bolilor infectioase. Acestia sunt specializati in infectarea tesuturilor umane, unde se si reproduc, ducand la aparitia simptomelor de boala. Febra, starea de oboseala si toate celelalte semne date de infectie sunt raspunsul imun al organismului, in incercarea sa de a riposta la actiunea agentilor patogeni.
Articol recomandat de tradecomia.ro - site specializat in dezinsectie si deratizare.
Sursa foto : terramagazin.ro, tradecomia.ro