3 mituri despre viata pe care le invatam de-a lungul anilor de studiu

Scris de 

Este destul de cunoscută situația în care, absolvent fiind, mergi la un angajator și îi povestești despre cât de multe știi tu în domeniul respectiv. El te întreabă ce specializare ai terminat, după care te închide cu ,, Și acum uită tot ce ai învățat în facultate.”.

 

Din păcate, chiar dacă focusul în învățământul românesc tinde să fie spre învățarea practică, verificându-se nu atât teoria, cât mai mult competențele, șocul pe care îl ai când te ,,izbești” de realitatea pieței este unul destul de mare.

De-a lungul timpului, pe lângă teoriile mamei, profesorii și-au dezvoltat anumite clișee (bazate pe mituri) de care se pare că s-au atașat prea mult ca să se dezică.

Iată, deci, câteva dintre ele!

good student

  1. “Cei mai buni studenți vor obține cele mai bune rezultate.”

 

Dacă este vorba despre carnetul de student, atunci da. Însă după zidurile universității, acest mit nu mai înseamnă nimic. Sau poate că totul ține, de fapt, de diferitele interpretări ale noțiunii de ,,student bun”. Dacă instrumentul de măsurare al facultății este nota, cel al angajatorului este legătura creată între experiență, capacități reale, imagine și motivație. Deprinderile în sfere precum designul, proiectarea interfețelor, copywriting, marketingul online sunt greu de apreciat în cadrul orelor de curs, însă devin puncte de reper în cazul companiilor care fac angajări.

 

  1. “Sunt autorități recunoscute și trebuie să acceptăm acest fapt.”

 

 Poate una dintre dogmele preferate ale profesorilor de școală veche. Acest mit își are rădăcinile din vremurile în care “partidul știa mai bine”, iar munca politicienilor și economiștilor cu vechime de 80 de ani era o sursă  incontestabilă de teorie și practică pentru toate tipurile de activitate: de la știință și medicină până la pictură și literatură.

 

Din păcate, atât în religie, cât și în educație, baza pe care se construiește orice este supunerea prin frică, tendință care există în mai toate statele lumii. Această rețetă are ca rezultat oameni obedienți, care, din moment ce nu sunt învățați să gândească critic, sunt mai ușor de manipulat și de controlat.

 

  1. “Trebuie să respecți regulile.”

 

Închipuiți-vă doar că Steve Jobs, Bill Gates, Bob Dylan sau Mark Zuckerberg ar fi respectat întru totul regulile. Bineînțeles, ca societatea să funcționeze la parametrii cât de cât normali, anumite dintre acestea trebuie îndeplinite.

 

Problema intervine, de fapt, atunci când regulile reprezintă tipare, cutiuțe în care ești educat să gândești și să acționezi. Lipsa de reguli înseamnă că nu există o schemă a vieții obișnuite pe care trebuie să o urmezi, pentru ca toți cei din jur să fie mulțumiți, iar voi să vă încadrați in tiparul “gradiniță-școală-facultate-serviciu-căsătorie-copii-apartament-ipotecă-nepoți-bătrânețe-pensie-moarte”.

authoritarian-parenting

 

Înainte să dați crezare unor profesori ce predau după aceeași programă de ani buni, dar care sunt buni oratori, analizați dacă acele sfaturi își au logica în societatea actuală și dacă se potrivesc cu valorile voastre personale, dar mai ales cu spiritul tânăr, dornic de schimbare.

 

Surse foto: javra.eu, pinterest.com

Cristina Dochia

Pasionată de oameni, cuvinte, idei. Visez la o media bazată pe principii și pe aptitudini reale, în care să lucrez. În rest, caut să blochez clișeele prin scris.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.