De exemplu, postul catolicilor este mai blând decât cel ortodox. În general, perioadele de post de peste an impuse de religia catolică sunt similare cu cele ale celei ortodoxe. Postul practicat de catolici este, însă, unul mai uşor decât cel ortodox. Pe perioada postului, catolicilor le este interzis doar consumul de carne. Au, însă, voie să consume peşte şi alte animale cu sânge rece precum amfibieni sau reptile, dar şi ouă sau produse lactate. Catolicii au voie să consume chiar şi supe sau sosuri din carne, dar şi grăsime animală în diverse forme.
Luteranii şi reformaţii nu ţin post la date fixe. Martin Luther credea că un creştin poate alege individual să ţină post ca un exerciţiu spiritual, însă perioada şi restricţiile alimentare exacte rămân la latitudinea lui. Acesta a respins regulile de dietă impuse de canoanele catolice. Poziţia este păstrată în prezent de bisericile luterane şi reformate, care, deşi nu impun perioade de post colectiv, încurajează postul individual.
Post este foarte dur la penticostali. Nici religiile penticostale sau neoprotestante nu au perioade de post stabilite. În schimb, un practicant al acestor religii poate decide să ţină o zi de post din diverse motive, precum apropierea de Dumnezeu sau împlinirea unei rugăciuni. În acest caz, postul recomandat este unul dur, iar credinciosul nu are voie să mănânce nimic şi nici să bea apă o zi întreagă. Dacă consideră că nu poate rezista, credinciosul îşi poate alege o oră de seară la care să întrerupă postul.
Musulmanii ţin post până la Apus. Principalul post al musulmanilor este Ramadanul, care are loc în a noua lună a calendarului islamic. Acest post este obligatoriu pentru toţi musulmanii, iar pe parcursul zilei aceştia nu au voie să consume niciun fel de alimente şi niciun fel de băuturi, inclusiv apă. La apus, regulile se schimbă. Întreruperea postului este un prilej de sărbătoare pentru musulmani, care dau în nopţile de Ramadan adevărate festine, şi chiar petreceri de stradă, care durează până în zori.
Evreii postesc de şase ori pe an. În religia iudaică, postul implică abţinerea totală de la mâncare şi apă. Acest lucru este obligatoriu de şase ori pe an. Cea mai importantă dintre acestea este Yom Kippur, zi în care au voie să nu postească doar cei care ar fi puşi în pericol de moarte de acest lucru.
Sursa: adevarul.ro