Universitatile pot organiza cursuri postliceale pentru absolventii de liceu fara BAC

Scris de 

Universitățile acreditate pot organiza cursuri postliceale la care pot să intre şi absolvenţii de liceu fără diplomă de Bac. Actul normativ publicat în Monitorul Oficial în 9 septembrie 2014 mai prevede că aceştia pot să facă meditaţii instituţionalizate, organizate în licee sau instituţii de învăţământ superior.

Universităţile pot organiza postliceale cu o durată cuprinsă între 1 - 3 ani, în funcţie de profil şi de curs. Prin noua metodologie, se arată că învăţământul terţiar nonuniversitar se organizează la forma de învăţământ cu frecveţă pentru calificările profesionale şi ocupaţiile corespunzătoare nivelului de calificare 5, conform Cadrului Naţional al Calificarilor.

 

Iniţiativa înfiinţării nivelului de învăţământ terţiar nonuniversitar se realizează prin hotărârea Senatului instituţiei de învăţământ superior acreditate, la propunerea Consiliului de administraţie. De asemenea, învăţământul terţiar nonuniversitar poate fi organizat în colegii, numai în domeniile şi calificările pentru care instituţiile de învăţământ superior care le organizează au programe de studii universitare de licenţă acreditate sau autorizate. Taxele de admitere la colegiu se stabilesc la propunerea Consiliului de administraţie din instituţia de învăţământ superior acreditata şi se aprobă prin hotărâre a Senatului.

 

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a explicat că nu se pot considera echivalente creditele obţinute la colegiul postliceal universitar cu cele obţinute la facultate. „Chiar dacă un elev obţine 60 de credite la colegiu, în spatele acestor credite se află un alt număr de ore şi un alt tip de activitate, care se aseamănă o şcoală profesională în ceea ce priveşte partea practică, adică se cere ca două treimi din activităţile educaţionale de la colegiu să fie de ordin practic. Astfel că este greu de echivalat creditele, nu avem cum să fim de acord ca un credit obţinut la colegiu să fie egal cu un credit obţinut la facultate“, a spus Cîmpeanu.

 

El a mai spus că ideea de colegiul postliceal universitar este bine venită la Universitatea pe care o conduce, Universitatea de Ştiinţe Agronomice, fiindcă aceasta este strâns legată de piaţa muncii şi se cer tehnicieni şi meseriaşi în domeniul agriculturii de care România duce lipsă şi care se formează prin educaţie practică.

 

Rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru, spune că instituţia pe care o conduce nu va deschide astfel de colegii fiindcă nu este încă foarte clar cum se pot organiza acestea şi ce vor însemna. „Nu cred că este potrivit pentru o universitate să finalizeze studiile liceale ale tinerilor“, a spus Dumitru. Nici Universitatea „Spiru Haret“, instituţie privată, nu va organiza astfel de colegii. „Poziţia rectorului este clară, o facultate poate fi urmată numai de cineva care a luat Bac-ul“, a spus purtătorul de cuvânt, Gavrilă Inoan. Așteptăm și reacția universităților din Cluj cu privire la această problemă și vă ținem la curent imediat ce apare.

 

Sursa: adevarul.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.