[Interviu] Cum este si ce inseamna sa fii membru in AIESEC Cluj-Napoca - interviu cu Alexandra Andries - team leader in AIESEC

Scris de  Oct 14, 2024

AIESEC este cea mai mare organizație globală condusă de tineri, dedicată promovării leadership-ului, networking-ului și deschiderii către diversitatea culturală, datorită proiectelor pe care le organizează. Însă, atunci când devii membru al acesteia, descoperi că este mult mai mult de cât se poate descrie în cuvinte și că te poate ajuta să te cunoști pe tine însuți până în cel mai mic detaliu.

 

În acest articol, veți avea plăcerea să faceți cunoștință cu Alexandra Andrieș, fost membru și actual team leader în AIESEC, o fată plină de talente și abilități, care a trecut printr-o schimbare personală și profesională extraordinară pe parcursul timpului petrecut în organizație.

 

Alexandra, studentă la Facultatea de Studii Europene, a fost din totdeauna pasionată de diplomație, politică și leadership, motive pentru care a căutat să se implice în organizații sau proiecte care să îi ofere cât mai multe oportunități legate de aceste pasiuni ale sale. Înainte să devină studentă, a fost prezentă în foarte multe activități de voluntariat din orașul său natal, însă a simțit că nu are destul de multe oportunități de creștere acolo. Când a venit la Cluj a fost hotărâtă să continue cu activitățile de voluntariat, așadar a început să caute noi organizații în care să poată să își pună în valoare abilitățile și să continue cu dorința sa de a ajuta comunitatea.

 

Descoperirea AIESEC nu a fost o întâmplare. A fost atrasă inițial de valorile pe care organizația le promovează și de oportunitățile prezentate pe site-ul lor oficial. Ulterior, algoritmii rețelelor sociale au început să îi prezinte, în urma căutării ei, postări legate de AIESEC și evenimentele lor. Așa a aflat de târgul de carieră organizat atunci, unde a avut ocazia să interacționeze direct cu membrii organizației.

 

Primul contact direct cu organizația a fost însă destul de neobișnuit. Interviul său de recrutare a avut parte de un mic incident: intervievatoarea a uitat de întâlnire. Alexandra și-a păstrat calmul, și, după câteva schimburi de mesaje, interviul s-a desfășurat pe loc, în fața localului unde ar fi trebuit să se întâlnească cele două. Deși totul părea improvizat, acel moment a marcat începutul unei relații de lungă durată cu AIESEC.

 

În primele săptămâni ca membru, Alexandra s-a acomodat ceva mai greu cu noul mediu, deoarece trecea printr-o perioadă foarte grea din viața ei, ceea ce o împiedica să fie ea însăși și să arate cine este ea de fapt. La început era foarte timidă, rezervată și retrasă de colectiv fiind prinsă în gândurile și problemele ei personale, dar treptat văzând cum este AIESEC și membrii săi, și cu susținerea oferită de aceștia, a reușit să se destindă și să se deschidă din ce în ce mai mult.

 

Prima sa echipă din care a făcut parte ca membru a fost în departamentul de marketing, însă mai apoi și-a schimbat direcția către departamentul de Outgoing Global Volunteer, deoarece a simțit că așa poate contribui mai mult în organizație datorită interacțiunile pe care trebuia să le aibă cu oamenii. Ca team leader în acest departament, Alexandra gestionează procesul prin care studenții și tinerii interesați de oportunitățile de voluntariat internațional sunt ajutați să își găsească locul cel mai potrivit pentru aceștia. Ea este cea care îi contactează, le oferă detalii despre program și îi ghidează în aplicare. În plus, organizează apeluri și parteneriate cu alte Local Committees din întreaga lume, un aspect care a ajutat-o să se conecteze cu oameni din diferite culturi și să afle mai multe despre diversele modalități în care AIESEC funcționează la nivel global.

 

De-a lungul timpului, Alexandra a înfruntat și provocări legate de vulnerabilitate și de deschiderea față de ceilalți. Totuși, membrii organizației nu au lăsat-o să se confrunte de una singură cu aceste provocări și cu pași mici au ajutat-o să se simtă mai confortabil cu sharing-ul și să își depășească fricile.

 „A fost dificil la început să mă deschid, să împărtășesc gândurile mele, să fiu vulnerabilă cu cei din jur, dar cu ajutorul colegilor mei și a încurajărilor primite, am reușit să trec peste asta. AIESEC a fost un loc unde am simțit că pot să fiu eu însămi fără să fiu judecată.”

 

Ce a mai ajutat-o pe Alexandra să iasă din bula sa și să înfrunte lumea cu mai mult curaj a fost momentul în care a participat la una dintre conferințele organizate de asociație, unde moderatorul evenimentului a împărtășit o lecție despre cum să ne gestionăm stresul și cum să ne concentrăm atenția asupra lucrurilor pe care noi le putem controla. Lecția presupune 3 cercuri – cercul de control, cercul de influență și cercul incontrolabil – mai exact, ceea ce stă în controlul nostru, ceea ce nu putem controla, dar putem influența și ceea ce nu putem controla nicicum. Această lecție a avut un impact profund asupra ei și a modului în care percepe lumea din jurul său:

„Mi-am dat seama că nu pot controla totul, dar pot alege cum reacționez la situațiile din jurul meu. Asta mi-a schimbat complet perspectiva și mi-a dat mai multă încredere în mine.”

 

Un moment de neuitat pentru ea a fost la o altă conferință AIESEC, când participanții au fost rugați să se ridice în picioare și să atingă pe cineva care i-a influențat în mod pozitiv în timpul conferinței.

„A fost un moment de recunoaștere și apreciere greu de descris în cuvinte. Faptul că persoane necunoscute au venit la mine și m-au atins pentru că le-am influențat în vreun fel perspectiva a fost o experiență incredibilă și m-a motivat enorm.”

 

Pentru Alexandra, AIESEC este un loc unde pasiunea, unitatea și formarea se îmbină și creează un mediu revitalizant, plin de energie pozitivă și susținere. Deși de cele mai multe ori sarcinile pe care le au de făcut sunt dificile, în momentul în care privesc în jur și văd cum muncesc toți și dau tot ce au mai bun din ei, te încarci de energia și voia lor bună.  AIESEC a fost mai mult decât o simplă organizație de voluntariat. A fost o experiență care a format-o , care i-a oferit nu doar abilități profesionale, ci și lecții valoroase, prietenii de lungă durată și oportunități pe care le poți întâlni doar odată în viață și numai alături de AIESEC.

"Dintotdeauna mi-am dorit să fac o schimbare, iar prin AIESEC am simțit pentru prima dată că am această putere și că, într-adevăr, contribui la bunăstarea lumii. Recomand AIESEC oricărui tânăr care este în căutarea unui scop, a unei pasiuni, a unei comunități deschise, chiar și celor care își caută sinele. Această organizație, pe lângă faptul că îți oferă oportunitatea de a descoperi lumea, îți dă ocazia să te descoperi pe tine însuți și să te dezvolți pentru a deveni cea mai bună versiune a ta."

 

Hai și tu în aventura studenției tale: http://bit.ly/trecem-pe-albastru

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.