Conform studiilor muzica te face mai destept! Asa sa fie oare?

Scris de 

Noutatea a ajuns și la urechile tale: Mozart transformă bebelușii în genii, iar dacă folosești muzica drept sprijin, procesul de învățare devine nu doar mai ușor, ci și mai performant. O învățare mai eficientă conduce la note mai mari și la capacitatea de a trece ușor prin orice examen.

Ascunde oare acest zvon și alte lucruri? Poate, într-adevăr, muzica să contribuie la sintetizarea și memorarea informațiilor? 

Dacă apelezi la Google, te vei lovi de o multitudine de păreri. Încearcă însă să fii mai atent la sursa de proveniență. Excluzând blogurile, există surse reale, bazate pe o cercetare științifică solidă? Răspunsul este unul scurt: totul depinde de la situație la situație.

 

Studiul din 2010

În 2010, Adrian Furnham și Lisa Strbac au publicat noi descoperiri cu privire la această problemă în „The Ergonomics Journal”. După cele dezvăluite, se pare că muzica nu este foarte utilă dacă ai o personalitate introvertită, ba este posibil să ai performanțe mai slabe. Însă, în cazul în care ești un extrovertit, concentrarea ta este fie aceeași ca într-un mediu neinfluențat de muzică, fie este ușor îmbunătățită. Practic, cu cât ești mai extrovertit, cu atât influența muzicii îți poate fi benefică.


În orice caz, dacă te confrunți deja cu anumite obiceiuri de învățare, este mai bine să încerci alte strategii înainte să introduci muzica în contextul cu care ești obișnuit. Un mediu echilibrat este esențial, așa că toți acei oameni pe care îi observi învățând în autobuz își fac lor înșiși un mare deserviciu.
Găsește-ți propriul spațiu confortabil și ordonat și supune-te unui program. Nu amâna, revizuiește tot timpul, iar dacă totuși te confrunți cu probleme, gândește-te la un îndrumător.

 

Studiul din 2002

Pe de altă parte, un articol din 2002 sugerează că se poate ca muzica să aibă o importanță până la urmă. O echipă de fizicieni au publicat articolul „Muzica și anxietatea preoperatorie”. Un studiu aleatoriu, controlat” în „Anesthesia & Analgesia Journal”, care arăta că anxietatea este redusă, dacă înainte de operație pacientul ascultă muzică.

 

Oricum, acest lucru poate fi extins la orice altă situație care provoacă stres, ca de exemplu un test important. Cu alte cuvinte, înainte de a-ți ascuți creionul, un iPod sau un MP3 player este instrumentul perfect de relaxare.

 

Studiul le cerea pacienților să își evalueze nivelul de stres de dinaintea operației, dar doctorii verificau de asemenea indicatori precum bătăile inimii, presiunea sângelui, pulsul și cortizolul seric. Rezultatul final a fost că ascultarea muzicii în perioada preoperatorie reduce în mod semnificant anxietatea, cu 16 %. Acest procent este o diminuare remarcabilă a stresului, deci imaginează-ți ce plus pot aduce acele obiceiuri de învățare în perioada testelor. 

 


Studiul din 2000

În efortul de a răspunde odată pentru totdeauna la întrebarea: „Te face muzica mai deștept?”, Steven M. Demorest și Steven I. Morrison au publicat articolul al cărui nume reia întrebarea de mai sus. Răspunsul lor este: da, oarecum.

 

Suntem încrezători în acest răspuns, pentru că există multe cercetări conform cărora nu există niciun dubiu că pregătirea muzicală face elevii mai deștepți în ceea ce privește muzica.” O secundă! Cine a introdus pregătirea muzicală în discuție?

 

Conform acestui studiu, atunci când oamenii presupun că muzica te face mai deștept, grămada de dovezi științifice se îndreaptă înspre pregătirea profesională în domeniul muzical și înspre cum influențează aceasta muzicienii.

 

Deși cele două discuții sunt separate, undeva pe drum sensurile lor s-au unit. În cele din urmă, această cercetare a relevat că muzica (fie ea ascultată sau interpretată la un instrument) nu te face mai deștept în nicio altă situație.

 

Dacă pe meleaguri străine lucrurile sunt confuze, în România există cercetări riguroase ce atestă importanța pe care o are muzica atât în procesul de învățare, cât și ca înlocuitor al analgezicelor.

 

Domnul prof. dr. Iamandescu a realizat primele studii de muzicoterapie din România, în cadrul catedrei de Psihologie Medicală și Psihosomatică a UMF „Carol Davila” din București. El susține că „Pe muzică barocă, neuronii capătă un ritm specific geniilor.” De aceea, Bach, Telemann sau Handel ajută persoanele să obțină performanțe cu până la 40% mai mari la testele de memorie. În afara acestui efect, muzica barocă, dar și clasici ca Mozart, Beethoven și Wagner influențează pozitiv terapia și contribuie la relaxare. (sursa: ceașcadecultură.ro)

 

Citește încă o dată ultimul cuvânt și încearcă să îți cultivi această stare atunci când este necesar... ca de exemplu după citirea acestui articol. Ia o pauză! Alege muzica ce se potrivește cu starea ta de spirit. Până la urmă, un ritm căruia nu-i dădeai prea mare importanță până acum s-ar putea să se transforme în „doctorul” tău permanent.

 

Sursa foto : ameba.jp

Cristina Dochia

Pasionată de oameni, cuvinte, idei. Visez la o media bazată pe principii și pe aptitudini reale, în care să lucrez. În rest, caut să blochez clișeele prin scris.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.