Proiectul Elrond Network este axat pe stabilirea unui ecosistem bazat pe internet cu funcționalitate globală extinsă. La lansare în 2019, rețeaua își propunea să ofere suport pentru portofele mobile, integrarea portofelelor hardware, mesaje securizate P2P, swap-uri de token și stimulente de participare. Elrond se vrea a fi o platformă cu protocol de transfer de valoare scalabil, asociat cu implementarea mai ușoară a aplicațiilor descentralizate (dApps). Conceptele cheie sunt tehnologiile sale personalizate: Adaptive State Sharding și Secure Proof of Stake. Aceste tehnologii ar trebuie să aducă viteza și performanța de securitate a unei rețele descentralizate la nivelurile oferite de omologii ei centralizați.
Elrond și Maiar utilizează criptomoneda eGold: EGLD
Blockchainul construit de sibienii de la Elrond își propune viteze de transfer de 1.000 de ori mai bune decât cele ale Bitcoin sau Ethereum, cu costuri mai mici. Rețeaua Elrond este capabilă să proceseze peste 15.000 de tranzacții pe secundă și poate scala cu cererea la peste 100.000 de tranzacții pe secundă.
Elrond își propune să ofere scalare liniară și performanță de tranzacționare aproape instantanee. Adaptive State Sharding ar trebui să ofere o performanță de randament maximă, bazată pe combinarea tuturor celor trei abordări existente de partajare (rețea/comunicații, tranzacții/procesare, stare/stocare). În același timp, platforma oferă cerințe de stocare reduse și suport pentru scalare liniară pe măsură ce mai multe noduri se alătură rețelei. Elrond are ca obiectiv creșterea eficienței, prin minimizarea cerințelor energetice și de calcul pentru utilizarea serviciilor de rețea.
Elrond combină descentralizarea cu interoperabilitatea între lanțuri. Echipa Elrond își propune să ofere o descentralizare completă a platformei sale, urmărind să elimine schimburile și platformele de tranzacționare ca puncte principale de interoperabilitate între blockchain-uri. În schimb, rețeaua Elrond ar trebui să permită o comunicare nelimitată între diverse servicii externe prin implementarea de către platformă a mașinii virtuale Elrond (EVM). Elrond oferă suport pentru derularea contractelor inteligente scrise în Solidity for Ethereum, cu modificări mici sau deloc. Astfel utilizatorii ar trebui să poată face tranzacții sigure între jetoanele Elrond, Ethereum și ERC20 fără a fi nevoie de un schimb centralizat. De asemenea, la nivelul său de bază, mașina virtuală Elrond va avea un mecanism de adaptor care va comunica cu alte adaptoare individuale pentru fiecare lanț care își propune să funcționeze cu Elrond, chiar dacă nu este compatibil cu EVM-ul său.
La începutul anului 2021 Elrond a lansat și propriul e-wallet - Maiar - o aplicație mobilă unde utilizatorii își pot păstra diferite criptomonede, inclusiv EGLD.
Așadar start-upuri românești au început să intre în lumea Defi.
DeFi este abrevierea pentru „finanțe descentralizate”, un termen utilizat pentru aplicații financiare realizate în domeniul criptomonede-blockchain. DeFi se referă la serviciile financiare care utilizează contracte inteligente (contracte executorii automatizate), care nu au nevoie de intermediari, cum ar fi o bancă sau un avocat, și care utilizează tehnologia blockchain.
DeFi se inspiră din blockchain, tehnologia din spatele Bitcoin, care permite mai multor entități să dețină o copie a istoricului tranzacțiilor, ceea ce înseamnă că nu este controlată de o singură sursă centrală. DeFi este diferit, deoarece extinde utilizarea blockchain-ului de la simplul transfer de valoare la cazuri de utilizare financiară mai complexă. Achizițiile directe, aplicațiile financiare precum împrumuturi, asigurări, crowdfunding, instrumente derivate, pariuri etc. pot fi realizate, fără intermediari, prin DeFi.
Majoritatea aplicațiilor „DeFi” sunt construite prin Ethereum, a doua cea mai mare platformă de criptomonede din lume, prin utilizarea contractelor inteligente – care execută automat tranzacții dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Limbajele de programare Ethereum, cum ar fi Solidity, sunt concepute special pentru crearea și implementarea unor astfel de contracte inteligente.
Cele mai populare tipuri de aplicații DeFi includ:
- Case de exchange descentralizate (DEX-uri);
- Stablecoins. Criptomonedele se confruntă cu fluctuații mai ridicate ale prețurilor decât monedele fiat. Stablecoins leagă criptomonedele de non-criptomonede, cum ar fi dolarul SUA, pentru a menține prețul sub control;
- Platforme de creditare (de împrumut). Aceste platforme utilizează contracte inteligente pentru a înlocui intermediarii, cum ar fi băncile;
- „Wrapped” Bitcoins (WBTC) reprezintă un mod de a trimite Bitcoin în rețeaua Ethereum, astfel încât Bitcoin să poată fi utilizat direct în sistemul DeFi al Ethereum.
- Piețe de predicție sunt piețe pentru pariuri referitoare la rezultatul evenimentelor viitoare, cum ar fi alegerile. Scopul piețelor de predicție DeFi este de a oferi aceeași funcționalitate, dar fără intermediari.
La începutul anului 2021 Elrond a ajuns printre primele 50 de proiecte criptomonede/blockchain din lume. Elrond se vrea a fi o componentă de bază a unei economii digitale deschise, accesibilă la nivel global și facilitată de Defi – Finanțele descentralizate.
Așadar, românii de la Elrond au planuri mari. Cum va evolua proiectul românesc de criptomonede Sibiu și la ce nivel va ajunge aplicabilitatea sa vom vedea în timp.