Cum pregatim corect masina pentru iarna

Scris de 

Iarna, din cauza temperaturii foarte scăzute, ne confruntăm cu cele mai multe probleme la masina (nu porneste, aderenta scazuta atunci cand ninge sau este polei, cresterea consumului etc). Cum putem evita astfel de situatii? Ei bine, sunt cateva elemente esenstiale ce trebuie verificate/inlocuite inainte de venirea sezonului rece :

Anvelopele

Legea romaneasca specifica obligativitatea soferilor de a-si echipa masina cu anvelope de iarna de la 1 noiembrie, daca carosabilul este acoperit cu zapada. Puteti folosi si anvelope all season, daca sunt intr-o stare buna, dar este recomandat sa folositi anvelope de iarna deoarece au o aderenta mult mai buna. 

Nu folosiţi anvelope reşapate. Iarna, solicitările cresc, odată cu riscurile... Dacă este necesar să va echipaţi cu lanţuri, e bine să ştiţi că folosirea lor pe drum uscat duce la uzuri ale anvelopelor şi ale elementelor suspensiei şi direcţiei.

 

Bateria

Bateria este mult mai solicitată iarnă, pornirea motorului necesitând un curent de 2-3 ori mai mare decât vara; acest lucru este legat şi de tipul de ulei pe care îl aveţi în motor. Nu ţineţi farurile aprinse sau alt consumator activat, cu motorul oprit decât dacă este strict necesar. Dacă ştiţi că urmează să mergeţi la munte, unde, noaptea, temperatura ajunge la valori foarte scăzute, este bine să aveţi în dotare şi cabluri electrice pentru ajutor, în caz de nevoie.

 

In cazul in care masina nu mai porneste, incercati claxonul sau aprindeti liminile din interior, daca acestea nu functioneaza bateria nu mai are curent.

 

Cele mai bune preturi la baterii, le gasiti pe Sawauto.ro.

 

Antigelul

Întreţinerea normală a maşinii în service include şi verificarea antigelului, totuşi, e bine să verificaţi nivelul lichidului de răcire din vasul de expansiune. Dacă, într-o situaţie de urgenţă, aţi completat cu apă, e cazul să verificaţi densitatea antigelului din motorul dumneavoastră. Acest lucru se face cu motorul rece. Nu turnaţi niciodată antigel sau apa rece în circuitul de răcire al motorului fierbinte! Acest lucru poate distruge motorul instantaneu.

 

Ştergătoarele

Iarna, ştergătoarele de parbriz sunt victimele gheţii. Când acţionaţi maneta de pornire a ştergătoarelor, motorul electric al mecanismului este activat şi sta sub tensiune, până când ştergătoarele realizează mişcarea lor obişnuită. Inainte de a intra în maşină, verificaţi dacă ştergătoarele sunt îngheţate sau sunt libere să se mişte pe parbriz. Încercaţi să îndepărtaţi gheaţa de pe lamelele de cauciuc. Folosiţi raclete de plastic, dar aveţi grijă să nu tăiaţi lamelele, dacă sunt îngheţate pe parbiz.

 

Deasemeni, iarna este indicat sa evitati sa folositi frana de mana, deoarece exista riscul sa se blocheze cablul si frana va ramane blocata.

 

Articol recomandat de Sawauto.ro - magazin online de piese auto ieftine.

 

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.