Epidermolize
Epidermoliza buloasa este recunoscuta prin formarea de vezicule, bule, chisturi intraepidermice, si se manifesta sub patru forme: epidermoliza simpla se identifica prin aparitia unor bule distincte ca marime, variind de la un bob de mazare pana la o nuca; epidermoliza hiperplazica, ceva mai rara decat precedenta; epidermoliza polidisplazica insoteste bulele cu efecte secundare precum prurit, arsuri sau dureri; iar epidermoliza letala, cea mai grava, apare la nivelul tegumentelor si al mucoaselor, mai ales digestiva si respiratorie si poate duce la pierderea vietii.
Acrodermatita enteropatica
Acrodermatita enteropatica se prezinta ca fiind o afectiune ereditara, caracterizata prin leziuni cutanate si tulburari gastrointestinale, iar complicatiile pot fi letale pentru pacient.
Sindromul Yell
Sindromul Yell poate aparea ca o reactie alergica la medicamente precum penicilina, prometazina sau antipirina si prezinta pete si plancarde de culoare rosie, care se acopera rapid de bule. Este o boala grava deoarece afecteaza si starea generala a pacientului, provocand febra, deshidratare si o stare de oboseala cronica.
Pemfigusurile
Pemfigoidul bulos este o alta afectiune dermatologica buloasa, insa apare de aceasta data la batranii de peste 60 de ani. Boala debuteaza printr-un eritem la nivelul trunchiului, de obicei, dar si la extremitati. Aceste bule pot avea o dimensiune variabila, intre 3 si 70 mm. O afectiune mai grava ar fi pemfigoidul benign al mucoaselor, care apare la varsta mijlocie si afecteaza in special femeile. In acest caz, bulele apar la nivelul ochilor, mai exact sub forma unei conjunctivite.
Pemfigusurile sunt afectiuni grave, autoimune, ale tegumentelor si mucoaselor, in care legaturile intercelulare defectuoase duc la formarea bulelor in interiorul epidermei. Pemfigusul vulgar este forma cea mai comuna de manifestare a bolii, iar primele leziuni apar de obicei in gura. Bulele, in special cele mari, sunt flasce, contin un lichid clar, care poate deveni hemoragic sau purulent. Ele se rup usor si lasa eroziuni dureroase. Totusi, bolnavul ramane cu o stare generala alterata, febra, tulburari digestive, diaree, depresii, dureri, contractii musculare si altele. Evolutia pemfigusurilor duce spre alte forme: pemfigusul vegetant, foliaceu si eritematos.
Diagnoza si tratament
Bolile buloase sunt afectiuni dermatologice foarte deranjante pentru starea fizica si psihica a pacientului, sunt predispuse sa provoace complicatii si lasa urme si cicatrici pe pielea afectata. Unele boli buloase se transmit ereditar, altele pot fi contactate autoimun, uneori din cauze necunoscute. Cert este ca bolile buloase trebuie tratate la timp, iar interventia unui medic dermatolog este primul pas spre vindecare, poate chiar singurul. Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu este una dintre persoanele care iti garanteaza un tratament de calitate in cazul dermatozelor autoimune, in cadrul clinicii bucurestene Top-Derm Uni si al laboratorului Top Biopsy.