Studiul se adresează persoanelor care lucrează în programe standard de lucru (intervalul 7:00-18:00) și celor care nu lucrează în programul standard de lucru (adică încep lucrul înainte de ora 7:00 sau după ora 14:00, lucrează în afara intervalului 7:00-18:00 sau în rotație). Cercetarea este deschisă atât persoanelor care sunt diagnosticate cu diverse probleme medicale, cât și celor care se știu sănătoase.
Participarea la acest studiu implică completarea unui chestionar în format electronic care poate fi accesat la www.nesomn.eu. Imediat după completarea chestionarului, participantul va primi o interpretare sumară a răspunsurilor sale și i se va indica dacă există sau nu suspiciunea să sufere de vreo problemă de somn sau de sănătate (dintre cele evaluate), iar participanții doritori ar putea fi invitați la un alt sub-studiu care implică măsurători gratuite ale nivelurilor sanguine ale insulinei, glucozei, colesterolului de tip HDL și a trigliceridelor, precum și măsurarea tensiunii arteriale, greutății, înălțimii și a circumferinței abdominale la un centru medical din Cluj-Napoca.
De asemenea, cei care nu prezintă contraindicații pentru examinările prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) și au participat la sub-studiul de mai sus, ar putea fi invitați la un alt sub-studiu, în care vor efectua gratuit o examinare RMN a creierului la Platforma SkyRA de Imagistică Avansată –RMNf/EEG – în Neuroștiinţele Cognitive Clinice, Cluj-Napoca. Drept bonus, participanții vor primi gratuit un CD cu imagnile anatomice ale craniului, precum și interpretarea radiologică a acestora.
Participarea în cadrul studiului este voluntară și confidențială, nu este remunerată, dar este bonificată prin furnizarea gratuită a rezultatelor analizelor medicale. Studiul este finanțat prin programul Granturi pentru Tineri Cercetători (GTC-31819/2016) al Universității Babeș-Bolyai și este aprobat de Comisia de Etică a Universității. Pentru a participa, cei interesați sunt rugați să completeze chestionarul pe www.nesomn.eu.
Sursa: news.ubbcluj.ro