De ce ai pleca să faci studii în altă parte?
Până de curând, un impediment real era reprezentat de costurile studiilor la alte universităţi decât cele române. Având în vedere că pentru master studiile erau foarte rar subvenţionate în Europa şi în lume, studenţii alegeau să se înscrie în ţară. Astăzi, taxele în România sunt aproape egale cu cele din multe ţări europene sau chiar mai ridicate, la anumite instituţii, iar pentru a obţine un loc bugetat examenul de admitere este o condiţie des întâlnită.
Care sunt costurile pentru master în străinătate? Deşi există ţări precum Marea Britanie, în care masterele costă mult comparativ cu România (taxa de şcolarizare pleacă de la 3500 de lire şi poate ajunge la zeci de mii de lire pe an, în funcţie de universitate şi de domeniu), în state precum Italia, Olanda, Belgia sau Suedia găsim oferte educaţionale tentante.
Italia – educaţia la ea acasă
Universitatea Bologna, cea mai veche universitate din Europa, este o garanţie pentru tradiţia în educaţie şi pentru promisiunile sistemului din Italia.
Pentru cei care doresc să urmeze studii în Italia, guvernul italian oferă posibilităţi de finanţare, fie directe, fie indirecte, prin fundaţiile universităţilor. De exemplu, Universitatea Cattolica del Sacro Cuore din Milano are o fundaţie proprie prin care îi finanţează pe cei care au nevoie de fonduri pentru a urma studii. Mai mult, taxele la această universitate, precum şi în general în Italia, sunt calculate în funcţie de veniturile salariale ale studentului sau ale parinţillor. Concret, pentru studenţii români care aplică aici la un program de studii, taxele se calculează la un prag de 2500 de Euro pe an, cu posibilitatea de a primi finanţare pentru costurile de şcolarizare, dar nu numai. De menţionat că în atribuirea finanţării fiecare caz de aplicaţie este tratat individual.
Olanda – un sistem educaţional ireproşabil
Probabil o noutate pentru majoritatea persoanelor interesate de studii în străinătate, Olanda este o opţiune demnă de luat în seamă. Dintre ţările în care engleza nu este limbă oficială, Olanda este cea cu cele mai multe programe de studiu în limba engleză. Deşi taxele lor sunt accesibile, Olanda este, de asemenea şi singura ţară din Europa care oferă sprijin guvernamental sub forma unui împrumut pentru nivel de master. Orice program de master pentru un cetăţean European costă 1835 de Euro, pentru care se poate accesa finanţare, iar cei care fac dovada că lucrează legal beneficiază de o bursa din partea guvernului, între 250 şi 500 de Euro, în funcţie de venituri.
Mai mult decât atât, calitatea educaţiei este recunoscută la nivel internaţional. 12 din cele 19 universităţi de cercetare din Olanda se află în Top 200 (Top QS). Universităţi precum Groningen University, Radboud , Twente şi Tilburg sunt recunoscute fiecare pentru anumite domenii predilecte. Spre exemplu, Twente este o universitate axată pe tehnologie şi business, în timp ce Tilburg este recunoscută în Olanda pentru Şcoala de Drept.
Belgia – raport avantajos între calitatea studiilor şi costuri
Belgia face parte din categoria ţărilor în care un program de master costă mai puţin decât în România. Multe universităţi din Belgia au în oferta educaţională mastere ale căror taxe gravitează în jurul sumei de 600-700 Euro pe an. Universităţile sunt foarte orientate profesional, având multe programe de studiu de un singur an, mai concentrate, cu stagii de practică incorporate şi evaluări pe baza de proiecte.Un exemplu îl oferă Vrije Universiteit Bruxelles, cu o varietate de programe pe mai multe domenii, ale căror costuri sunt de 600 Euro pe an. Dintr-un testimonial cu Ioana Mardare, masterandă la „Master of Science in Communication Studies, New Media and Society in Europe“ la Faculty of Arts and Philosophy de la această universitate am aflat următoarele:
”Mi-am dorit mereu să studiez în străinătate, iar în anul trei de licenţă am început căutările. Masterul de la VUB din Belgia respecta cerinţele mele şi se încadra şi în bugetul pe care îl aveam disponibil. M-a încântat foarte mult idea apropierii de instituţiile europene şi posibilitatea unui stagiu de practică. Programul flexibil mi-a permis să fac şi cursuri de franceză şi de olandeză la universitate. Acum mă pregătesc de dizertaţie şi lucrez cu centrul de consultanţă în carieră al universităţii pentru a-mi găsi un job.”
Suedia – studii gratuite
Asemenea celorlalte ţări nordice, Suedia are un sistem educational eficient, iar faptul că oferă studenţilor cu statut de cetăţean european facilitatea de a beneficia de studii gratuite, la fel ca propriii studenţi, face ca această ţară să se numere printre preferinţele studenţilor ca destinaţie de master. Deşi deadline-urile universităţilor din Suedia pot părea restrictive pentru mulţi aplicanţi români, instituţiile sunt destul de flexibile şi aplicaţiile corecte trimise după termenul limită au şanse mari de succes.
Sursa: adevarul.ro
Sursa foto: studyabroadbytes.blogspot.com