Primele solicitari ale studentilor care au ocupat UBB

Scris de 

Iată că s-a ajuns și la un rezultat după atâtea negocieri în care studenții care ocupat UBB și-au susținut vehement punctul de vedere. Și uite că există și dovada că dacă lupți cu adevărat pentru un lucru există șanse mari să îl primești. După patru zile de ocupare a unui amfiteatru din sediul central al celei mai mari instituţii de învăţământ din Ardeal, „Babeş-Bolyai“, studenţii au formulat primele solicitări: 6 % din PIB pentru Educaţie, introducerea opţiunii de a urma două facultăţi în mod gratuit şi flexibilizarea alegerii opţionalelor intra-universitare. Univeristatea contraatacă cu semnături.


Una dintre sălile corpului central al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca a fost ocupată marţi, 26 martie, la ora 16.00, de circa 30 de studenţi nemulţumiţi că, săptămâna trecută, personalul de pază a blocat proiecţia şi dezbaterea unui film documentar în clădire. De atunci, tinerii nu au mai părăsit sala.



Studenţii, profesorii şi alumni care participă la activităţile desfăşurate în timpul ocupării amfiteatrului „Nicolae Iorga” din clădirea centrală a Universităţii Babeş-Bolyai anunţă deciziile luate în urma dezbaterilor din cele 3 „plenare” de până acum: „Prima revendicare, dezbătută şi votată în a doua plenară la care am participat peste 150 de persoane şi care a fost urmărită online în mod constant de aproximativ 1000 de persoane, este următoarea: acordarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi 1% pentru cercetare, altfel spus respectarea şi aplicarea fără derogări a Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 art. 8. Menţionăm că studenţii care ocupă amfiteatrul „Nicolae Iorga” din Universitatea Bucureşti au consemnat revendicarea în acea seară şi o susţin“.



Două facultăţi în mod gratuit

„Următoarea revendicare votată de majoritate este introducerea opţiunii de a urma două facultăţi în mod gratuit. În acest sens, cererea expresă adresată universităţilor este de a-şi asuma responsabilitatea implementării şi aplicării în mod corect a acestei schimbări. Mai mult, în continuarea acestei discuţii, s-a votat pentru includerea posibilităţii unei duble specializări care să se realizeze progresiv, aceasta necesitând revizuiri majore ale sistemului Bologna. Atragem atenţia că implementarea sistemului Bologna, spre exemplu comprimarea studiilor de licenţă în 3 ani, a fost făcută prost“, se mai arată în comunicatul trimis presei.
 
 
 
Flexibilizarea alegerii opţionalelor 

„De asemenea, plenul cere în unanimitate flexibilizarea alegerii opţionalelor intra-universitare (pentru că sistemul de credite transferabile mai degrabă îngreunează acest proces), o mult mai bună informare a studenţilor cu privire la alegerea cursurilor (care presupune crearea unei platforme online de informare reală şi de feedback din partea celor care au participat la curs şi a unui training al personalului administrativ). Documentele de tip „syllabus” sunt insuficiente.
 
Facem un apel către studenţi, reprezentanţi ai studenţilor, alumni, profesori şi către conducerile universităţilor să participe la atelierele, întâlnirile şi plenarele organizate zilnic în spaţiul revendicat“, mai cer studenţii. 
 
 
UBB contra-atacă cu semnături

UBB a tansmis un comunicat prin care arată: „Peste 280 de studenţi şi peste 60 de profesori ai Facultăţii de Matematică şi Informatică au depus în ultimele zile memorii la registratura Universităţii Babeş-Bolyai prin care îşi exprimă nemulţumirea cu privire la ocuparea amfiteatrului Nicolae Iorga, din Clădirea Centrală a Universităţii. Sala a fost ocupată, de marţi, de un grup de studenţi care au organizat aici mai multe dezbateri. Studenţii şi profesorii Facultăţii de Matematică şi Informatică reclamă faptul că activitatea didactică a fost perturbată din cauza ocupării acestui amfiteatru de un grup de tineri şi solicită mutarea dezbaterilor într-un alt spaţiu, unde să nu fie deranjat procesul educativ. Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai a depus eforturi pentru găsirea unor soluţii de compromis pentru ca procesul educaţional să nu fie deranjat. Având în vedere că o întreagă linie de studiu, cu mulţi studenţi şi un orar aglomerat, este deservită de amfitetrul Nicolae Iorga, soluţiile găsite nu pot asigura desfăşurarea în bune condiţii a cursurilor şi seminariilor.“

 

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: adevarul.ro

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.