Spontaneitatea și productivitatea nu sunt deloc opuse. Mulți dintre noi am încercat fel și fel de metode pentru a deveni mai productivi. Fie că am mai tăiat din timpul petrecut în fața televizorului sau a calculatorului, sau ne-am trezit dimineața devreme, sau ne-am focusat mai mult pe experiențe noi decât pe munca propriu-zisă, nici una din încercările acestea nu au dus la rezultatul dorit.
Poate mulți dintre noi ne concentrăm mult pe modalități prin care să gestionăm cât mai bine timpul, astfel încât să ajungem la nivelul de productivitate pe care ni-l dorim. Dar managementul timpului are un secret. Nu funcționează. La o primă vedere, pare a fi eficient. Dacă schimbi câteva ore dintr-o parte, câteva din altă parte ajungi să efectuezi în timp real toate activitățile programate peste zi. Dar la un nivel mai complex, cu cât încerci mai mult să devii un robot, cu atât se întoarce mai mult împotriva ta.
Pe de altă parte, nici măcar managementul energiei nu te face mai productiv. Pentru că îți iei puțin timp să te relaxezi după o zi de muncă nu înseamnă că o să aduci și roade. Cheia nu stă în utilizarea unor principii ale unui management complex, ci efectuarea task-urilor în timpul unor activități variate, complexe, combinate.
Ce înseamnă să combini activități variate?
Principiile managementului nu sunt complete dacă acestea sunt sigurele după care te ghidezi. Noi nu avem o baterie internă care se poate descărca, ca apoi să fie încărcată. Cred că o metaforă mai bună este aceea că avem mulți mușchi care trebuie întinși și odihniți. Când ai de lucrat la un proiect folosești grupe diferite de mușchi față de atunci când socializezi cu prietenii.
Aceasta înseamnă că dacă efectuezi activități diverse care necesită folosirea unor grupe diferite de mușchi, poți rămâne mult mai implicat în task-urile tale. Adevărul este că dacă vrei să relaxezi o grupă de mușchi, trebuie să îi obosești pe alții. Munca și distracția nu reprezintă o balanță, ci mai degrabă o sinergie. A combina cantitatea potrivită de muncă și distracție te face mai productiv decât dacă te-ai focusa numai pe muncă.
Însă nu este îndeajuns să amesteci numai distracția cu munca. Știm că mulți dintre noi avem probleme cu a duce lucrurile la bun sfârșit pentru că dedicăm prea mult timp petrecerilor, relaxării și socializării. Însă s-a dovedit că lipsa productivității nu este rezultatul prea multor activități extra, ci lipsa de implicare în muncă.
Munca trebuie să fie la fel de distractivă ca și celelalte activități. Implicarea în muncă vine împreună cu două lucruri: îți place ce faci, găsești ceea ce faci important.
Rămâi implicat în ceea ce faci și încearcă să schimbi modalitatea de lucru pentru a se vedea rezultatele pe care le aștepți. Folosind diferite grupe de mușchi ca parte dintr-un program organizat și implicându-te în muncă, vei duce la final mai multe decât ți-ai propus.
Sursa foto: ardipradana.com