Un exemplu concret in acest sens este orasul austriac Gussing, resursele sale ecologice acoperind in totalitate necesarul energetic actual. Mai mult de atat, conform statisticilor oferite publicitatii, o optimizare adecvata a sistemului poate conduce chiar si la resurse de energie electrica suplimentare, resurse ce pot fi comercializate zonelor invecinate. Un calcul complet ne indica cifre care pot reprezenta un punct de cotitura in aceasta industrie, Gussing fiind capabil sa produca aproximativ 150% din necesarul energetic actual, profitul net intr-un an calendaristic ridicandu-se la aproximativ 13 milioane de euro.
Despre casele independente energetic
Folosirea unor panouri solare Voltech in structura de baza a unei locuinte va deveni un aspect obisnuit, acestea erau cuvintele unui reputat cercetator britanic in urma cu mai bine de 10 ani. In momentul de fata nu putem spune ca ascensiunea etapelor a fost una foarte vizibila insa tendinta este una de implementare a acestor structuri care vor conduce la un nivel al emisiilor CO2 mult mai scazut dar si la costuri lunare mult mai mici.
In Romania exista deja un proiect la care s-a lucrat mai bine de doi ani si care a implicat colaborarea intre numai putin de 45 de studenti ai celor mai reputate facultati de domeniu din tara. Casa Prispa este numele sau, o constructie amplasata in momentul de fata in localitatea Margineni, judetul Bacau, prototipul dezvoltat fiind achizitionat de o familie bacauana.
Fiind un ansamblu mobil, casa Prispa a fost testata in zona capitalei, zona in care productia anuala a fost de 9501 kWh, cu aproximativ 20% mai mult decat consumul. De asemenea, avantajul proiectului este structura de la sol, amprenta de 113.30 mp oferind o suprafata utila de 74.80 mp si posibilitatea de a putea fi amplasata in orice locatie, indiferent daca aceasta dispune de acces la utilitati.
Intregul consum electric este acoperit in orice perioada a anului, atat necesarul aparaturii electronice si electrocasnice, cat si al sistemului de incalzire. La baza acestui fapt implinit stau numeroasele panouri solare amplasate pe acoperis, dar si alaturarea de panouri fotovoltaice Voltech, aceasta tehnologie dispunand si de un sistem inteligent de HVAC ce impiedica risipa energiei.
Imbucurator este faptul ca nu doar casa Prispa este un proiect devenit realitate, tot mai multi romani indreptandu-si atentia catre un plan care sa implice o locuinta independenta din punct de vedere energetic, capabila sa isi asigure necesarul si sa-si amortizeze investitia tehnologica in mai putin de cinci ani de la prima utilizare. Privind latura tehnologica, un ansamblu de panouri fotovoltaice Voltech cu o capacitate de aproximativ 5kW au un pret cuprins intre 7 si 12.000 de euro, in aceste costuri fiind inclus si un generator diesel.
Va aflati in situatia in care va doriti cu ardoare o casa independenta energetic si constientizati avantajele unui asemenea proiect? Un prim aspect de care trebuie sa tineti cont este eficienta energetica, o casa deja proiectata careia i se implementeaza un sistem propriu de energie eco avand sanse minime sa poata deveni independenta in totalitate. De asemenea, nu este obligatoriu sa mizati pe un ansamblu care sa va asigure 100% din necesarul energetic, o solutie optima fiind acoperirea unui anume procent din consum, in aceasta situatie avand garantia unor facturi lunare mult mai scazute.