HPV este inofensiv de cele mai multe ori, iar de multe ori poate fi contractat fără să producă neplăceri şi fără a duce la dezvoltarea unor boli serioase. Cu toate acestea, din păcate, experţii au descoperit câteva tulpini care pot duce la dezvoltarea unor tumori maligne - a cancerului cervical, de cele mai multe ori.
Ce poţi face pentru a reduce riscul?
Fiind un virus cu transmitere sexuală, cea mai bună soluţie ar fi abstinenţa (mai bine de 30 de tulpini ale HPV sunt transmise pe cale sexuală). Dar, să nu uităm, că şi varianta sexului protejat este o soluţie bună. Şi limitarea partenerilor.
O altă soluţie este vaccinul HPV. Din păcate, nu oferă protecţie împotriva tuturor tulpinelor, dar te protejează de 4 dintre cele care se presupune că ar duce la apariţia cancerului cervical.
Cu toate că nu e tocmai o modalitate de a împierdica o eventuală contractare a virusului HPV, testul Babeş-Papanicolau e musai în cazul femeilor şi trebuie tratat cu regularitate. Datorită lui, te asiguri că eşti sănătoasă, şi chiar dacă ai contractat o tulpină HPV, măcar eşti liniştită că viaţa ta nu e în pericol.
Tu ai grijă de sănătatea ta?
sursă foto: news.com.au