De data această importantă nu mai este strângerea de mâna ci cuvintele scrise pe calculator. Nu uita că prima impresie contează!
Când interviul se face online, iar recrutarea depinde doar de un email trebuie să fii atent la detalii. Nu contează îmbrăcămintea, dar contează profesionalismul şi politeţea care se vor vedea cu uşurinţă în emailul tău.
Începe emailul cu o frază de genul „(Numele tău) cu experienţă în;() caut un post () pentru care dumneavoastră aţi pus anunţ ca fiind liber;Nu folosi majuscule!" Ca şi în mesajele de tip sms sau în scrisori, majusculele sunt enervante şi obositoare. De parcă expeditorul ar striga după ajutor.
Nu folosi desene, smilies sau fundal colorat. E ca şi cum ai trimite un CV pe o hârtie roz, ceea ce nu este tocmai plăcut. Nu uita că sansă ta depinde de acel email aşa că atenţie la redactare. Nu îţi distruge şansele de angajare!
Uită de regulile Messengerului! Greşeala multor candidaţi este de a privi emailul de recrutare a slujbei ca pe chat. Nu uita că acest email nu este destinat prietenilor sau apropiaţilor, acest email este destinat să îţi câştige slujba visată! Renunţă la prescurtări şi la fraze incomplete, păstrează gramatica limbii şi sintagma frazei. Un email este scrisoarea ta de recomandare aşa că nu vrei să fi luată în seama ca pe o personă care chiulește de la cursuri.
Nu încerca să fi drăguț și să te foloseşti de poze cu ursuleţi de pluş, nu îi trimiţi email colegei de bancă din liceu. Tu ai contact acum un posibilul viitor loc de muncă, aşa că fără fonduri colorate şi desene sau litere rotunjite şi ondulate. Fondul să rămână alb iar literele folosite să fie negre de tip Times New Roman.
Dacă adresa ta de email este una gen „jonhy_sexy69@..” sau altceva care denotă comportamentul tău vesel, modernist şi amical, atunci fă-ţi o adresa nouă. O adresă care să denote profesionalism şi seriozitate, alege una simplă cu numele şi prenumele tău. Dacă laşi numărul de mobil că număr de contact verifică-ţi căsuţa vocală să nu fie un mesaj prea vesel, sau să ai muzică pentru că nu vei părea prea serios;pentru a lucra într-un post într-o companie serioasă.
Încearcă să îţi reduci emailul la importanţa anunţului postat şi la slujba respectivă, restul calităţilor tale păstrează-le pentru scrisoare de recomandare pe care o poţi ataşa dacă doreşti, dar nu bate câmpii în email şi nici nu îl transforma într-o scrisoare electronică fără sfârşit. Fii concisă şi nu face din email o scrisoare în care îţi expui activităţile nonprofesionale de la celelalte locuri de muncă. Fiecare angajator nu oferă mai mult de 2 minute unui email aşa că ai grijă că în cele două minute în care îl parcurge să reţină activităţile tale profesionale şi nu întâmplările tale comice de la fostul loc de muncă.
Dacă o să ataşezi şi o scrisoare de recomandare (sau de intenţie) ai grijă să specifici acest lucru în emailul tău. Poţi formula o frază simplă care să facă referire la această scrisoare. „Îmi doresc foarte tare să lucrez în compania dumneavoastră, de aceea vă rog să luaţi în considerare şi scrisoarea de recomandare ataşată acestui email”, sau „Pentru o mai bună cunoaştere a activităţii mele profesionale vă rog să citiţi şi scrisoarea de recomandare ataşată”.
Faptul că spui că îţi doreşti să lucrezi în compania respectivă şi ai ataşat o scrisoare în care expui motivele pentru care îţi doreşti să lucrezi acolo sau pentru care îţi doreşti acea slujbă, trezeşte interesul angajatorului de a citi scrisoarea. Atenţie însă şi la scrisoarea de recomandare, vorbeşte despre tine, dar să nu întreci măsura!
Sursă foto: soridablog.ro