Mai nou nici aspirarea sau spălarea podelelor nu mai reprezintă un stres sau o muncă istovitoare pentru foarte multe familii care aleg aspiratoarele robot, capabile să-și facă treaba nesupravegheate și fără griji.
În aceeași măsură avem de-a face cu roboți și boți în domeniul afacerilor, dar mai ales în online. Astăzi, nu este deloc straniu să interacționezi cu o platformă de jocuri cazinou, de exemplu, prin intermediul comenzilor oferite unui chatbot. În unele cazuri, este posibil nici să nu îți dai seama ca ai de-a face cu unul - fie în timpul jocului sau când ai nevoie de asistență.
Totuși, privind mai atent la efectele pe termen mediu și lung, viteza și capacitatea uluitoare a micilor roboți de a prelua și perfecționa activitățile umane sunt destul de îngrijorătoare. Binecunoscuta, deja, glumă, cum că omul este cel mai puțin inteligent într-o casă plină de device-uri smart, nu este doar un simplu banc. Concurența pe piața muncii suferă transformări la fel de rapide și destul de riscante.
Joburi preluate integral de roboți - nu este un titlu SF
Ideea de acum vreo 3 decenii, conform căreia vom fi serviți de roboți ascultători care vor duce greul activităților umane, a fost deja depășită de realitate. În special în ultimii 10 ani, din ce în ce mai multe locuri de muncă deservite de oameni au fost, cu succes, preluate de device-uri conectate la internet, programate să efectueze sarcini clare mai bine decât oamenii.
Meserii variate se confruntă cu o creștere a procentului de roboți care lucrează în locul oamenilor.
Accesul la internet, site-uri foarte bine puse la punct, rapiditate și eficiență, au determinat multe magazine, de exemplu, să își închidă reprezentanțele fizice și să se mute în online. Reducerea costurilor cu chiria, salariile personalului și alte bătăi de cap rezolvate dintr-o simplă mișcare inteligentă. La fel se întâmplă și în alte domenii unde programele inteligente se inserează treptat determinând o preluare a locurilor de muncă care erau până acum gestionate exclusiv de om.
Studiile specialiștilor și opinii ale managerilor de top arată că meserii de genul dealeri de cazinouri, șoferi, recepționeri, vânzători, lucrători în bănci și multe altele similare vor fi din ce în ce mai mult efectuate de diverse mașini inteligente. Și munca dificilă este deja preluată de roboți industriali care efectuează sarcini mai grele și o fac bine. Singura problemă rămâne faptul că oamenii își pierd locurile de muncă și reconversia profesională este un proces extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil la anumite vârste.
Educația este pregătită pentru asemenea schimbări?
Încă de la prima vedere se observă că, cel puțin în România, nu se conștientizează importanța unei alinieri a vieții de zi cu zi a oamenilor cu cerințele pieței muncii, cerințe care au ajuns la un alt nivel.
Multe dintre actualele meserii nu vor mai avea utilitate pentru elevii care vor absolvi în următorii 5-10 ani. Eficiența unui robot va confirma curând importanța investițiilor în inteligența artificială, investiții care se prevăd a fi mai importante decât asigurarea unui loc de muncă, a salariilor și beneficiilor pentru angajați umani.
Evident că există și multiple beneficii ale aplicabilității inteligenței artificiale în procesul educațional. Dar sistemul general trebuie regândit și adaptat pentru ceea ce în deceniul următor va reprezenta o piață a muncii unde cererea și oferta vor fi incompatibile, ceea ce va genera multe efecte nedorite în plan social.