Cum să reciclăm corect?

Scris de 

Genstionarea bună a deșeurilor are beneficii pe toate planurile, atât pentru mediul înconjurător, pentru climă sau sănătatea umană, dar și pentru economia unei zone sau a unei țări.

Cu cât se reciclează mai mult și mai corect, cu atât economia este în creștere. La nivelul Uniunii Europene reciclarea a devenit o prioritate, iar viziunea finală este trecerea la o economie circulară. Aceasta implică reducerea deșeurilor la minimum, precum și reutilizarea, repararea, refacerea și reciclarea materialelor și produselor existente. Implementarea unei economii circulare va reduce presiunea asupra mediului, va asigura alimentarea cu materii prime, va crește competitivitatea, inovația și creșterea economică și va crea locuri de muncă.

În poziția de consumatori casnici, deși am vrea să facem mult mai multe, ne lipsește, uneori, educația în acest sens. Trebuie să ne informăm bine înainte despre metodele de reciclare corecte, despre cum funcționează selectarea colectivă și trebuie să facem noi un efort mai mare pentru a ajuta aceste procese. Ar trebui să fim mai atenți atunci când facem cumpărături, să aruncăm mai puțin, să refolosim mai mult, precum și să schimbăm pungile de plastic cu pungi biodegradabile nusuntplastic care se descompun foarte repede și nu afectează mediul. Pentru a recicla corect, trebuie să știm exact ce se poate recicla și ce nu.

Hârtia și cartonul.

Acestea se colectează în publelele albastre, iar produsele ce se pot recicla sunt:

-        Ambalajele de hârtie și carton;

-        Cutiile de carton;

-        Foile imprimate/ tipărite;

-        Caietele vechi;

-        Ambalajele de hârtie sau carton necontaminate cu ulei sau alte resturi alimentare;

-        Ambalajele TetraPak – fiind realizate din material compozit, reciclabil, se colectează împreună cu hârtia, dar foarte mare atenție: trebuie spălate înainte de aruncare.

Nu se colectează selectiv: hârtia cerată, pungile din hârtie impermeabilă, hârtia deteriorată prin putrezire, cu resturi alimentare, ulei sau vopsea, șervețelele, sau hârtia igienică.

Plasticul, PET și metalul.

Acestea se colectează în pubelele galbene, iar produsele pe care le poți pune aici sunt:

-        recipiente de plastic pentru băuturi – PET, ambalajele produselor alimentare, cosmetice şi detergenţilor, caserole de plastic şi polistiren, farfurii de plastic, pungi de plastic;

-        dozele de băuturi și recipientele de conserve;

-        metalul și dozele de aluminiu.

Este foarte important ca acestea să fie golite, spălate și presate înainte de a fi duse la punctul de colectare. De asemenea, nu se colectează selectiv: combinațiile de plastic și metal, plasticul din ambalaje. Știai că plasticul se descompune în aproximativ 500 de ani? Dar cu fiecare tonă de plastic reciclat se economisesc între 700 și 800 tone de petrol brut? Folosirea unor pungi biodegradabile și refuzarea pungilor de plastic, ar trebui să devină obișnuință pentru fiecare dintre noi.

Sticla.

Aceasta se colectează în pubela verde, iar obiectele care intră în această categorie sunt:

-        borcanele;

-        sticlele folosite la diferite băuturi alimentare: lapte, apa, bere etc.

-        alte ambalaje din sticlă.

Totuși, ia în considerare că oglinda, becurile, neoanele, vesela, obiectele din ceramică, nu se colectează aici.

Cu pași mici facem o lume mai bună, mai curată și mai prosperă. Trebuie să învățăm în permanență și să prețuim ce avem. Colectarea selectivă, pe lângă faptul că e obligatorie, ar trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea.

 

Sursa: www.citybest.ro, www.europarl.europa.eu

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.