„Această microsondă electronică este folosită cel mai frecvent pentru cercetare în geologie, mai specific în domeniul mineralogic, geochimic şi petrologic. Ea este destinată cercetării fundamentale, care în geologie implică aspecte complexe şi are ca zonă de cercetare tot ceea ce înseamnă litosferă (partea superioară a mantalei, crusta şi ce se află la suprafaţă). Adâncimea de penetrare în interiorul unui mineral este foarte mică, de ordinul micronilor. De obicei sonda este destinată studiului suprafeţelor, iar zona pe care putem să măsurăm este de un micron. Este cea mai mică zonă. Şi putem să aflăm cu această sondă ce elemente chimice se află în suprafaţa aceea de un micron”, a explicat profesorul Constantin Balica, de la Departamentul de Geologie al Facultăţii de Biologie şi Geologie, UBB.
Dincolo de importanţa pentru proiectele de cerectare, folosirea unei asemenea sonde este importantă şi pentru mediul economic, deoarece rezultatele pe care le oferă îi poate ajuta pe administratorii firmelor care activează în domeniul geologic sau al exploatărilor minerale să afle informaţii de o mare precizie, care îi poate scuti de cheltuieli inutile şi posibil foarte mari. În general aceste analize se fac doar în străinătate, dar acum există posibilitatea efectuării lor şi în ţară, la Cluj.
Acest studiu de cercetare geocronologică a rocilor a fost finanţat prin CNCSIS cu o sumă de peste 200.000 de euro. Microsonda electronică a fost achiziţionată recent în cadrul unui proiect mai mare al UBB, de refacere a infrastructurii de cercetare, care a avut o valoare de 13 milioane de euro şi s-a realizat pe parcursul mai multor ani.
Sursa: news.ubbcluj.ro