Descopera doua tehnici simple pentru a-ti scoate la lumina talentul

Scris de 

Sir Ken Robinson e un reputat lider internațional în domeniul dezvoltării creativității, inovației și resurselor umane. CV-ul său e unul de-a dreptul impresionant, autorul colaborând de-a lungul timpul cu guverne din Europa, Asia și Statele Unite, cu multe dintre companiile listate în top Fortune 500 și cu organizații culturale din întreaga lume. De asemenea, timp de 12 ani a fost profesor pe probleme de educație la Universitatea Warwick din Anglia. Ar ocupa prea mult spațiu să enumerăm toate diplomele și premiile de excelență primite de-a lungul timpului, dar amintim totuși de faptul că, în 2003, Sir Ken a fost înnobilat de către Regina Elisabeta a II-a pentru serviciile aduse artelor.

 

”Descoperă-ți Elementul” nu e genul acela de carte în dreptul căreia doar să bifezi ”citită” și nici un ghid clasic de tip ”how to”. E, în schimb, o carte plină de exerciții, sfaturi și surse valoroase în urma cărora realizezi din ce în ce mai clar care îți este cu adevărat talentul, aptitudinile naturale, pasiunile personale și cum arată întâlnirea dintre ele. O autoanaliză antrenantă. Metaforic, e ca o oglindă la început aburită, în care nu vezi mai nimic, dar care devine mai apoi din ce în ce mai clară, reflectând în ea o imagine limpede a ta.

 

#1 exercițiu – Scrierea automată

Tehnica presupune să te așezi undeva unde te poți relaxa și să te gândești o clipă la tema pe care dorești să o explorezi. Să spunem că termenii-cheie sunt ”pasiunile mele”. Eh, fără să reflectezi mai departe, scrie absolut tot ce-ți vine mai întâi în minte (timp de 5 minute), fără să te oprești pentru a modifica sau corecta ceva. Pur și simplu, în acele 5 minute, fii liber să faci orice conexiuni care-ți trec prin cap. Fiind un proces spontan și neîntrerupt de exprimare personală, să nu-ți pese de ortografie, punctuație sau format! Scopul e să pui în pagină gândurile și sentimentele cu cât mai mare libertate.

Când ai terminat, citește ceea ce ai scris, încercuiește oricare fraze sau cuvinte care ți se par deosebit de semnificative și ia una sau mai multe drept punct de plecare pentru o nouă scriere automată. Pe măsură ce evoluezi, poți trece de la 5 la 10 minute de scriere și tot așa.

 

#2 exercițiu – Cartografia mentală

Cartografia mentală e o tehnică vizuală de expunere sau de sortare a informației. Precum în cazul scrierii automate, o hartă mentală se axează pe o idee sau temă centrală și conține linii, cuvinte și imagini care pornesc de la ea, spre a face conexiuni între idei sau informații.

Concret, pentru a crea o hartă mentală, așază ideea sau tema principală în centrul paginii, trasând un cerc în jurul acesteia. Mai apoi, trasezi ramuri ale cercului central, reprezentând gânduri și idei înrudite. Poți duce oricâte astfel de ramuri vrei și fiecare dintre ele se poate despărți în două sau mai multe direcții de gândire.

 

Iată și câteva dintre principiile de bază pe care Sir Kin ne îndeamnă să le folosim atunci când exersăm cartografia mentală:

  • Folosește cuvinte unice sau epresii scurte pentru fiecare linie
  • Folosește majuscule pentru cuvintele-cheie
  • Fiecare cuvânt sau imagine-cheie trebuie să aibă propria linie
  • Trasează linii de aceeași lungime cu aceea a cuvântului/imaginii pe care le susțin
  • Trasează liniile unduite și curbate mai degrabă decât drepte și rigide
  • Pornind din centru, liniile trebuie să fie la început mai groase, devenind mai subțiri când se despart în teme înrudite
  • Folosește o varietate de culori în alcătuirea hărții mentale. Culorile conferă atracție vizuală și te ajută să identifici diferitele niveluri și tipuri de idei.

 

În cazul hărții, ideea ce stă la baza acesteia e să te încurajeze să gândești vizual și asociativ, mai degrabă decât în cuvinte și secvențe liniare. Astfel, dislocând modelele tale normale de gândire, te poți vedea în modalități noi. În cazul scrierii automate, fiind departe de o judecată critică și autosupraveghere, vor fi o grămadă de elemente pe care ajutat de subconștient le vei descoperi, în  legătură cu cine ești și ce vrei cu adevărat.

 

Atât pentru astăzi. Dacă consideri că informațiile de mai sus pot ajuta și pe cineva cunoscut ție, apasă cu încredere butonul de share. Pe curând!

 

Sursă informații: Sir Ken Robinson – Descoperă-ți Elementul!
Sursă articol: smartdreamers.ro/blog

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.