5 pasi eficienti pentru a economisii banii in facultate

Scris de 

Unul dintre cele mai grozave lucruri la facultate este faptul că ești, în sfârșit, independent: îți faci propriile tale reguli, stai până târziu afară, îți administrezi propriul buget etc. Dar nu e așa ușor cum credeai, așa-i? De câte ori ai rămas fără bănuți în buzunar/portmoneu? De câte ori ai cheltuit mai mult decât ai avut și a trebuit să împrumuți cash de la prieteni? Acest articol are drept scop să te învețe, prin metode simple, cum să economisești banii, asfel încât să îți ajungă toată luna.

1. Motivația

Tocmai ți-ai primit porția de bani pentru întreaga lună și ești pornit/ă să pleci la cumpărături sau să ieși în oraș? Not so fast!!!! Împarte banii pentru cheltuieli esențiale: chirie/cămin, telefon, mâncare. Restul împarte-i în patru, pune-i în plicuri separate și ascunde-i (de tine) printr-o carte sau într-un sertar.

Acum vine partea grea! Dacă nu ai uitat unde i-ai pus, îți va fi foarte greu să îi lași acolo până când le vine rândul. După cum ți-am spus: motivația este cheia succesului. NU umbla la ei!

 

2. Păstrează bonurile

Când ajungi acasă ia la rând toate cheltuielile din ziua respectivă și notează-le într-un carnețel sau pe laptop, doar așa vei conștientiza cât ai stricat și pe ce. Dacă ți se pare că nu ai cheltuit mult, stai și adună tot. Nu o să-ți vină să crezi cât va fi totalul. Cu siguranță te va face să fii mai chibzuit măcar ziua următoare.

 

3. Dacă ai nevoie de cărți, cumpără-le second

La facultate ți se cer cărți? Soluția cea mai ieftină e să le cumperi de la cei mai mari, sau să le xeroxezi. Cu siguranță că acestea vor fi mult mai ieftine, iar dacă optezi pentru cea de-a doua variantă îți poți chiar xeroxa doar paginile de care ai nevoie. Cel mai ieftin xerox din Cluj (de care știu eu) e lângă Facultatea de Drept, str. Avram Iancu (dacă știi altul, zi-mi și mie :D).

 

4. Vinde lucrurile de care nu mai ai nevoie

Unde? Pe net, bineînțeles! Sunt foarte multe site-uri de specialitate: tocmai.ro; mercador.ro; sau chiar pe grupurile de pe Facebook. Tot ce trebuie să faci sunt niște poze, timp liber și răbdare să pui câte un anunț pentru fiecare lucru pe care vrei să îl vinzi.

 

5. Fii atent/ă unde sunt reduceri

Ai cardul pentru student Omnipass sau Studcard? Când ieși în oraș, du-te unde aceste organizații au contracte încheiate și folosește-ți cardul. Astfel că în loc să plătești două beri, vei plăti numai una.

De asemenea, când mergi în supermarketuri fii atent/ă la produsele care sunt la reducere; chiar dacă mai ai hârtie igienică în cămin (sau mai are colegul/a), și vezi o ofertă super-generoasă, nu rata momentul, pentru că nu vei mai prinde tu așa reduceri prea curând.

 

Acestea sunt doar câteva sfaturi esențiale de supraviețuire de unul singur. Dar dacă le vei urma, vei putea ieși în oraș chiar și la sfârșitul lunii fără să apelezi la mami sau să iei bani împrumut de la prietenul tău cel mai bun.

 

Sursa foto: pinterest.com

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.