1. Discuții despre bani înainte să fii ofertat
Desigur că banii sunt importanță. Dacă o firmă nu te plătește în funcție de așteptările și abilitățile tale, nu accepți acel job. Niciodată nu trebuie să începi să aduci în discuție banii dacă nu ai primit job-ul sau, cel mult, nu fără a fi întrebat de așteptările tale salariale. Nu folosi niciodată expresii ca "Nu aș accepta poziția asta pentru x bani". Nu numai că este nepotrivit să aduci vorba de remunerație mult prea repede, dar lucrul acesta poate scoate în evidență că banii reprezintă prioritatea ta și nu neapărat lucrul propriu-zis. Manifestă-ți interesul pentru poziție și companie și așteaptă până vei fi ofertat!
2. Nu te comporta neprofesional pe mediile de socializare virtuale
Mediul virtual este cea mai simplă modalitate în care angajații pot învăța despre tine. Chiar dacă îți ascunzi pozele de la petreceri sunt alte lucruri care nu dau bine în ochii anagjatorilor. Neal Schaffer spunea în una din cărțile lui "ești ceea ce postezi". Angajatorii percep felul tău de a fi după ceea ce găsesc pe profilul tău de pe site-urile de socializare, fie că sunt poze, muzică sau chiar citate.
Ca să atragi atența unui angajator, postează articole care sunt relevante pentru domeniul în care vei intra în așa fel încât, potențialii angajatori vor vedea că ai înțeles cum merg lucrurile și ți-ai dat seama ceea ce caută ei. Dacă ești pasionat despre modă, de exemplu, distribuie lucruri care sunt de interes pentru tine: colecții de la noi designeri, articole, biografii, evenimente viitoare din modă, etc.
Împrietenește-te cu oameni care au aceleași interese ca tine și de la care ai ce învăța. Urmărește noutățile de la companiile care lucreaza în domeniul tău de expertiză. Informează-te asupra noutăților și arată pasiune pentru ceea ce vrei să faci.
Morala? Gânește înainte să postezi! Întotdeauna privește-ți profilul din punctul de vedere al unui angajator și aceasta te va ajuta pe viitor.
3. Notițele
Ai crede că a lua notițe în timpul unnui interviu este un lucru bun. Arată că ești organizat și atent la detalii. Însă, adevărul este că notițele arată defapt opusul. La primul interviu important este să creezi o relația cu intervievatorul, nu să te comporți ca și cum ai fi la școală. Gândește-te la un interviu ca la o întâlnire. Iei notițe la o întâlnire? Trebuie să fii un ascultător activ și să-ți amintești lucruri și dacă ai întrebări să nu eziți să le adresezi.
Data viitoare când ai un interviu, nu îți lua caietul cu tine. Fii foarte atent și încearcă să îți iei notițe în minte și să formezi legătura aceea profesională cu cel ce este în fața ta. Aceasta te va ajuta foarte mult în a obține ceea ce urmărești!
4. Descrierea unui punct forte ca fiind slăbiciune
Întrebarea "Care este este cea mai mare slăbiciune a ta?" este o întrebare destul de dificilă. Tot timpul există riscul ca, pentru a da bine în ochii angajatorului, să încerci să transofrmi slăbiciunile într-un punct forte. Angajatorii nu își doresc să vadă punctele tale forte, ci vor ca tu să ai curajul să îți recunoști slăbiciunile și că ești destul de motivat în a le schimba, mai apoi, în mici atuu-uri.
Fii clar în afirmațiile! Dacă ți se cer slăbiciuni, prezintă-ți slăbiciunile cu încredere. Dacă angajatorul vrea să audă punctele tale forte, prezintă-le. Pentru fiecare slăbiciune, respectiv punct forte, dă un exemplu, prezintă un argument solid care să arate de ce crezi aceasta despre tine. Chiar dacă ți-e greu sp recunoști, angajatorii apreciază onestitatea.
A recunoaște că nu ești perfect te poate face candidatul potrivit în ochii angajatorului. Aceasta arată că ești dispus să primești ajutor pentru a îmbunătății și a îndrepta ceea ce nu este bine la tine. Potențialii angajatori nu își doresc o persoană care să își mușamalizeze și să evite greșelile.