La ce mă refeream e că...tu ai mania curățeniei. Sau dacă nu e chiar manie, îți place să fie totul curat, aranjat, frumos etc. Dar, colegul sau colega sau colegii, respectiv femininul, s-ar putea să nu împărtășească această obsesie cu tine, iar asta să te supere nespus. Să suferi. Și să crezi că defapt o face intenționat. Că-i place să te chinuie. Că are boală pe tine. Că din seria farselor, și pentru că nu-i place să facă curățenie.
Desigur, nu trebuie să o iei chiar așa. Posibil să aibă motivele lui sau ei. Sau ale lor. Așadar, vom încerca să elucidăm misterul gunoiului ne-dus, prin câteva metode.
1. Încearcă să înțelegi
Poate colegul tău de cameră are o problemă. Poate s-a certat cu prietenul/prietena sau are probleme la facultate sau la muncă. Sau are probleme acasă, și pur și simplu se simte mult mai bine în mizerie. La propriu.
Desigur, dacă asta e problema, singura soluție e să vorbești cu persoana respectivă. Dacă unul dintre astea e motivul pentru care apartamentul sau camera, s-a transformat într-o zonă biohazard, e mai bine să încerci să-i explici că nu-ți convine, decât să ajungeți să vă certați. Pentru un motiv...stupid.
2. Dacă e apartament, gândește în zone comune și zone intime
Acuma știu că ți-ar plăcea nespus de mult ca întregul apartament să strălucească, dar trebuie să faci o pauză și să te gândești că nu se poate. Privește problema așa: există camera ta, camera ei/lui și zonele comune. Ai dreptul să-ți ții camera cât de curată vrei, iar colegul/colega ta, are dreptul să își țină camera cum vrea. Dar, desigur rămâne bucătăria, baia și eventual holul. Discutați problema zonelor acelea.
3. Angajează o firmă profesionistă
Ei bine, știu că e mai scump, dar dacă nu reușiți să ajungeți la un consens să vă împărțiți munca, e o idee bună. Bineînțeles, asta dacă e și colegul, respectiv colega de acord. Poți să chemi firma o dată pe săptămână sau chiar la două, dacă finanțele sunt cam...reduse. Oricum ar fi, diferența se va vedea. Și poate-poate, colegu' va fi mai motivat să facă curățenie...că no, sunt bani care pot fi investiți în altceva.
4. Oferă-te să faci curățenie în schimbul altor favoruri
Dacă ești obsedat de curățenie, oferă-te să faci tu asta. Dar, înainte să sari la concluzia că lui sau ei nu-i pasă, gândește-te că poate...nu simte nevoia să curețe la milimetru. Sau nu i se pare mare lucru dacă se depune un strat subțire de praf. Însă, dacă vrei tu neapărat, poți să ceri altceva în schimb.
Spre exemplu, poți să-l/s-o rogi să cumpere cele necesare. Sau, mai există opțiunea să pună mai mulți bănuți la chirie sau cheltuieli, cu toate că nu sună prea corect, eh? În ultimă instanță, taxează-l/-o cu două ciocolate. Sau trei. Sau cafea. Sau cine știe ce. Cred că i-ar conveni. Dacă nu...obligă-l/-o să facă curățenie. Multă. La centimetru.
sursă foto: tumblr.com