Orarul din perioada studenţiei lasă în general studenţilor destul de mult timp liber într-o săptămână. Poţi practica în acest timp o activitate sportivă sau artistică, te poţi angaja sau de ce nu poţi deveni voluntar.
Cine poate deveni voluntar? Toată lumea. Trebuie doar să fii motivat, interesat şi să vrei să dai din timpul tău pentru interesul general. Voluntariatul îţi permite şi să creezi anumite legături, să te simţi util şi să te îmbogăţeşti spiritual.
De ce să devii voluntar?
Rolul unui voluntar este să îi ajute pe ceilalţi fie distribuind mâncare fie folosindu-te de competenţele tale sportive în profitul celorlalţi, organizând manifestări culturale sau colectare de obiecte. Voluntariatul este pentru cei care vor să îşi dedice timpul lor celorlalţi pe care nu îi cunosc şi care sunt în dificultate.
Un student care devine voluntar poate descoperi unele calităţi ascunse, pe care nu credea că le posedă. Poate descoperi că este descurcăreţ, că are simţul responsabilităţii, o capacitate de adaptare şi aptitudini ideale pentru a lucra foarte bine în echipa.
Implicându-te poţi confirma sau infirma alegerea unei cariere. De asemenea, implicându-te vei pute descoperi că eşti excelent pentru a-i ajuta sau linişti pe cei din jur.
Care sunt avantajele şi inconvenientele?
Activitatea de voluntariat prezintă numeroase avantaje: reprezintă un punct pozitiv pentru C.V., o modalitate de a dobândi mai multă experienţă ajutându-i pe ceilalţi, aduce mai multă maturitate, mai multă încredere în sine. De asemenea, activitatea de voluntariat poate dezvolta spiritul de echipă şi te poate ajuta la dobândirea a numeroase calităţi esenţiale pentru cariera viitoare.
Voluntariatul reprezintă şi o experinţă valabilă pentru un C.V. Eşti în contact cu realităţile şi cu exigenţele pieţii muncii şi ai anumite sarcini şi responsabilităţi. La fel ca şi la un loc de muncă, te angajezi să le duci la bun sfârşit şi să le respecţi, bineînţeles.
În afara numeroaselor sale avantaje, activitatea de voluntariat are însă şi dezavantajele sale. Este destinată celor care nu vor să câştige bani, deoarece nu primesc bani, voluntariatul însemnând să lucrezi gratuit. Ai nevoie şi să consacri foarte mult timp.
Alte avantaje. Unele persoane vor să facă voluntariat din următoarele motive:
-
pentru a se simţi mai bine contribuind la o cauza bună.
-
pentru a se simţi dorite şi valorizate.
-
pentru a face diferenţa în viaţă cuiva.
-
pentru a munci într-un mediu amuzant şi relaxant.
Deci voluntariatul este benefic pentru ambele părţi. Este profitabil pentru cei pe care îi ajuţi, dar în acelaşi timp şi pentru tine deoarece reprezintă o experienţă care se va demonstra a fi utilă mai târziu.
Sursa foto: universurljuridic.ro