Cum sa prelungesti autonomia bateriei unui laptop

Scris de 

Daca detii un laptop stii ce inseamna sa ramai fara baterie cand iti este lumea mai draga. Chiar daca producatorii dau un anumit interval in care un acumulator laptop rezista, exista cateva trucuri care ii pot prelungi durata.

Bateria unui laptop este formata din celule, sau pe intelesul tuturor este formata din mai multe baterii de mici dimensiuni. Cu cat numarul de celule este mai mare, cu atat autonomia este mai mare. Capacitatea unui acumulator Li-Ion sau Li-Po se masoara in mAh (miliamperi ora) si exprima perioada de timp in care acumulatorul sta incarcat. 

 

1. Luminozitatea display-ului 

Display-ul consuma cea mai multa energie atunci cand porneste si funcţioneaza. Pentru a prelungi capacitatea acumulatorului, redu luminozitatea display-ului. Asta iti va proteja si ochii de radiatiile ecranului. 

 

2. Power saver mode

Laptopurile de generatie mai noua au o setare care protejeaza bateria si ii prelungeste viata : Powe saver mode (denumirea difera in functie de producator). Este o setara speciala gandita de inginerii proiectanti pentru eficientizarea device-ului.

 

3. Nu descarca bateria de tot 

Bateriile mai vechi de laptop-uri trebuiau formatate – adică încărcate complet şi descărcate complet pentru o viaţă mai lungă. Însă acest lucru nu mai este necesar în cazul noii generaţii de baterii Li-Ion. Stoarcerea ultimei picături de energie dintr-o baterie de laptop o va uza, mai ales dacă acest lucru se întâmplă foarte des.

prelungire baterie laptop

4. Inchide aplicatiile pe care nu le folosesti

Inchide programele si aplicatiile pe care nu le folosesti si ruleaza in background pentru ca iti consuma din memoria ram si implicit din baterie. Este indicat ca o data pe luna sa rulati programe care sterg fisierele junk din calculator.

 

5. Si perifericele consuma

Dacă ai mai multe periferice şi dispozitive externe conectate la laptop, încearcă să mai deconectezi din ele şi să le păstrezi doar pe cele de care ai nevoie. Chiar şi mouse-ul tău are nevoie de energie pentru a funcţiona, aşa că, dacă ai nevoie de autonomie mai mare, deconectează-l şi foloseşte touchpad-ul în schimb.

 

6. Hibernate vs. Standby

Este recomandat sa folosesti optiunea „Hibernate” atunci cand esti pe baterie, deoarece aceasta închide complet calculatorul, economisind mult mai multă energie decât dacă ar fi rămas în „Stand-by”. 

 

7. Scoate discul din unitatea optica

Chiar dacă nu sunt folosite, CD-urile, DVD-urile şi Blu-Ray-urile din unitatea optică continuă să se învârtă, consumând energie preţioasă din baterie. Deasemeni pe timpul noptii este bine sa scoti cablul (incarcator laptop) din priza pentru ca o cadere de tensiune poate afecta bateria.

 

8. Bluetooth si Wireless 

Daca folosesti un stick pentru internet ar fi bine sa inchizi Wireless-ul. Deasemeni Bluetooth-ul nu are rost sa stea deschis decat daca faci transfer de date cu alt dispozitiv. 

 

9. Baterie secundara

Daca laptopul tau suporta o baterie secundara este bine sa o folosesti. Poate fi foarte utila in locurile in care posibilitatile de incarcare sunt reduse (in avion, pe plaja etc)

 

10.Schimba bateria

O baterie are un ciclu de viata de 2-3 in functie de model. Dupa acest interval niciun sfat nu o mai poate salva. Schimbarea bateriei poate fi o solutie mult mai ieftina decat schimbarea dispozitivului.

 

Sursa foto : dmcinfo.com

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

1 comentariu

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.