Măsurile sunt menite să ducă la scăderea şomajului, dat fiind faptul că ucenicii şi stagiarii vor putea fi păstraţi de către angajatorul care i-a calificat, susţin reprezentanţii Ministerului Muncii. Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de 12 luni, în cazul în care aceasta se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2. Perioada de 24 de luni şi cea de 36 de luni sunt valabile pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3, respectiv de nivel 4.
Specialiştii în resurse umane susţin că Legea uceniciei, care tocmai a trecut de Senat, ar fi benefică pentru piaţa muncii care este în criză de forţă calificată: ,,Este în beneficiul ambelor părţi. Tinerii vor avea acces de pe băncile şcolii la diverse societăţi comerciale, unde pot dobândi cunoştinţe practice şi să înveţe efectiv o meserie. Cât despre angajatori, aceştia vor putea să îşi formeze un personal calificat”, susţine Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare. "Stimulează creşterea angajabilităţii în rândul tinerilor. Indemnizaţia este cu atât mai mare cu cât tânărul respectiv are studii mai aprofundate, pornind de la salariul minim pe economie pentru cei care angajează tineri ce nu au absolvit studii superioare”, a explicat şi Daniela Lungu, preşedinte al Uniunii Naţionale a Studenţilor din România.
Bugetul pentru implementarea acestei măsuri va fi asigurat atât din fonduri europene, cât şi din cele publice naţionale aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj, au precizat oficiali ai Ministerului Muncii, care au completat că bugetul ţării nu va fi afectat, iar asta pentru că proiectul va fi demarat cu bani de la stat, ulterior, urmând să fie finanţat de Uniunea Europeană. Specialiştii în fonduri europene sunt sceptici, însă, în privinţa alocărilor ce ar urma să vină de la Comisia Europeană. Motivul: România este codaşă în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene, arată Eurostat. „Administraţia fondurilor europene este una deficitară. Performanţa autorităţilor de management care gestionează Fondul Social European este una mică, iar în aceste condiţii finanţarea schemelor de ucenicie va fi una deficitară. Dacă nu performăm în zona absorbţiei de fonduri europene, nu vom performa nici în vederea finanţării acestei măsuri”, precizează Florian Marin, specialist în fonduri europene. Pentru ca legea să intre în vigoare, aceasta trebuie să treacă de Camera Deputaţilor, care este for decizional, şi să fie promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis.
În prezent, angajatorul care încheie un contract de muncă cu un absolvent de studii superioare primeşte de la stat o subvenţie de 900 de lei pe lună, iar pentru contractul de ucenicie primeşte 300 de lei pe lună, potrivit Corinei Scarlat, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Sursa: adevarul.ro