Universitatea de Medicină a reacţionat în urma reportajului difuzat de televiziunea publică franceză şi se dezice de acuzele aduse subliniind faptul că la ora actuală este instituţia de învăţământ cu cel mai mare număr de studenţi cetăţeni străini din România, 2.200, provenind din 64 de țări, şi că procesul de învățământ, curricula și stagiile practice au fost evaluate de către organisme internaționale, fiind considerate în conformitate cu standardele europene.
"UMF își exprimă surprinderea privind faptul că, în reportajul realizat de o echipă de jurnaliști ai televiziunii France 2 și difuzat în data de 7 aprilie 2017, imaginea sa a fost asociată cu unele nereușite profesionale ale unor tineri rezidenți dintr-un spital francez, care nu erau toți absolvenți ai universității noastre.
Subliniem faptul că UMF apreciază interesul studenților din Franţa şi din alte ţări, pentru învățământul medical clujean, considerându-l un avantaj care contribuie la atmosfera multiculturală din universitatea noastră.
La ora actuală, UMF Iuliu Haţieganu este universitatea cu cel mai mare număr de studenţi cetăţeni străini din România, peste 2.200, provenind din 64 de țări. Programul de studiu în limba franceză a fost înfiinţat în octombrie 2000. După 2007 a crescut numărul studenţilor proveniţi din state membre ale UE, în special din Franţa (în prezent sunt peste 900).
Acceptarea la studii pentru studenţii străini din ţările membre UE şi non-UE se face în cadrul unei competiţii, pe baza evaluării dosarelor candidaţilor şi a interviurilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu regulamentele universităţii. La admiterea din acest an universitar la Facultatea de Medicină s-au depus 451 de dosare pentru 120 de locuri, concurența fiind de 3 candidaţi pe loc.
Interesul studenţilor străini pentru UMF se datorează în mare parte tradiţiei şi calităţii recunoscute a şcolii noastre, dar şi organizării universităţii după modelul marilor şcoli medicale din vestul Europei. (...)
Accentuăm faptul că procesul de învățământ, curricula și stagiile practice au fost evaluate de către organisme internaționale, precum EUA (European University Association), CIDMEF (Conférence Internationale des Doyens et des Facultés de Médecine d'Expression Française), CIDPHARMEF (Conférence Internationale des Doyens des Facultés de Pharmacie d'Expression Française), CID-CDF (Conferinţa Internaţională a Decanilor Facultăţilor de Chirurgie Dentară de Expresie Franceză) şi au fost considerate în conformitate cu standardele europene.
Suntem prima universitate din estul Europei care a primit certificatul de calitate „Label CIDMEF".
UMF a avut și va avea întotdeauna o atitudine deschisă față de reprezentanții media. În ultimii ani, presa franceză și-a manifestat constant interesul pentru învățământul medical clujean, realizând multiple vizite și reportaje pe această temă. În noiembrie 2016, ultima vizită a jurnaliștilor din cadrul aceluiași trust de presă, France TV (France 5), s-a concretizat printr-o serie de reportaje difuzate în cadrul emisiunii Magazine de la Santé, care au relevat în mod pozitiv activitatea universității noastre.
1.200 de tineri francezi învaţă la UMF, descrisă de jurnaliştii din Hexagon drept un ''El Dorado'' pentru viitori doctori şi dentişti. Aceasta deoarece, studenţii francezi văd România ca pe o a doua şansă. Examenul din ţara lor este foarte dur şi numai 10% dintre candidaţi reuşesc. Aici însă sunt admişi doar cu un dosar imediat după ce şi-au luat bacalaureatul. Un an îi costă 5.000 de euro.
Întorşi acasă însă, studenţii şcoliţi în "capitala Ardealului" ar avea mari probleme din cauza pregătirii precare. Jurnaliştii străini dau exemplul a 8 absolvenți de medicină care au fost suspendați pentru incompetență. Dintre aceștia 6 veneau de la Cluj: 3 stagiari români și 3 francezi.
Profesorii de la UMF Cluj contrazic însă cu tărie acest material al jurnaliștilor francezi, afirmând că există un număr mare de absolvenți care lucrează cu succes în străinătate. "Ca să putem judeca trebuie să punem în cântar nu numai ce le-am oferit noi, ci ce au fost ei dispuși să asimileze din ce le-am oferit noi. Pentru că atât timp un român care s-a format să fie educat în sistemul clujean sau românesc, ajunge în străinătate și este primit cu brațele deschise și mai apoi lăudat", a afirmat Alexandru Georgescu, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică la Spitalul de Recuperare Cluj, conform stirileprotv.ro.
Sursa: ziuadecj.realitatea.net