Obligatoriu trebuie să eviți să te transformi într-un anumit personaj, ca și cele prezentate în continuare:
D-nul Agitat
Acestă creatură se caracterizează prin aceea că mâinile îi transpiră, își agită nervos genunchii, nu poate menține contactul vizual. Volumul îi este neregulat – când prea tare, când prea încet. Toate acestea îl agită atât de tare încât propozițiile îi sunt incoerente. Dacă simți că te transformi în așa ceva, respiră adânc de câteva ori (dar într-un mod silențios) și încearcă să te relaxezi.
Vorbărețul
Scopul unui interviu este ca angajatorul să își cunoască viitorul angajat, să aibă ocazia să vorbească cu el, să-i vadă personalitatea. Totuși, nu vorbi prea mult. Angajatorii, de obicei, caută o persoană care are abilitatea de a fi selectivă și nu-i apreciază foarte mult pe cei care vorbesc câte-n lună și-n stele. Dacă vorbești prea mult denotă faptul că nu știi ce caută ei. Niciun angajator nu vrea pe cineva care vorbește mai mult decât muncește.
Arogantul
Ține minte că este o linie fină între încredere și aroganță. Dând impresia că te crezi prea bun pentru a face cafeaua sau pentru a xeroxa documente nu îl va face pe angajator să te vrea în echipa lui. Arogantul se caracterizează prin narcisism, prea multă laudă de sine, se crede foarte important, iar cel mai rău e faptul că va adopta o atitudine de familiaritate excesivă cu intervievatorul.
Intervievatul intervievator
A pune întrebări este foarte important, dar ai grijă să nu exagerezi, să nu te transformi tu în cel care intervievează. De asemenea, nu răspunde la întrebări cu alte întrebări. A transforma interviul într-o dezbatere nu te va face mai deștept.
Intelectualul serios
Acest personaj este opusul arogantului. Este prea serios și nu zâmbește niciodată, toate răspunsurile lui par dinainte formulate și foarte precis calculate. Dar această seriozitate excesivă îi va dăuna, pentru că va părea lipsit de spontaneitate și spirit de echipă.
D-nul „Încerc din greu”, prea greu
Nimic nu este imposibil pentru acest gen de personaj. Acesta va pretinde că are mai multă experiență decât oricine, și este foarte sigur că el este singura persoană potrivită pentru acest job. Acesta nu va știi când să nu mai zâmbească, iar pozitivismul lui neîncetat va începe la un moment dat să miroasă a naivitate, sau chiar falsitate. Este bine să fii pasionat de ceva anume, dar nu exagera!
Enervantul
Entuziasmul este una, disperarea este cu totul altceva. Acest personaj ciudat îl va întreba pe intervievator dacă crede că e destul de bun pentru acest job și va face enorma greșeală de a-l întreba dacă îl va angaja, la finalul interviului. Va trebui să-ți controlezi emoțiile! Așteaptă un răspuns din partea angajatorului în funcție de abilitățile tale, nu în funcție de mofturile tale.
Glumețul
Acesta va veni la interviu pregătit cu o glumă, două, trei... pentru a scăpa de anxietate. Este ok să încerci să spargi gheața, dar glumele nu sunt întotdeauna cea mai inspirată idee, mai ales dacă acestea sunt indecente sau pun angajatorul într-o lumină proastă. Cei mai mulți angajatori caută o persoană plăcută, dar chinuindu-te să spui o glumă nu-ți va evidenția partea amuzantă, în schimb vei risca să o dai în bară.
Încearcă să eviți metamorfozarea într-una dintre personajele de mai sus, pentru că nu vrei să ți se pună o etichetă de la început și să-ți ratezi șansa doar pentru că ai încercat să fii ceea ce nu ești. Încearcă să-ți anesteziezi emoțiile și să fii tu însuți.
Sursa foto: tattooedtealady.com
Usor de spus dar greu de facut !!