Dreptul la salarizare
Probabil, este dreptul care te interesează cel mai mult! În România anului 2013, salariul minim pe economie este 800 lei, pentru un program de lucru cu normă întreagă – se zvonește că va crește cu 50 lei în 2014. Ce înseamnă normă întreagă? Adică 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână.
Repausul zilnic
Dacă durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, ai dreptul la pauză de masă. Potrivit Codului muncii, între sfârșitul programului de lucru dintr-o zi și începutul programului de lucru din ziua următoare trebuie să existe, de regulă, un interval de cel puțin 12 ore consecutive de repaus. De asemenea, salariatul are dreptul, în fiecare săptămână, la un repaus de două zile consecutive, de regula sâmbăta și duminica, dacă nu ți se pot da, ai dreptul la un spor la salariu. Nu uita de zilele libere pe care le ai cu ocazia sărbătorilor legale; dacă lucrezi în aceste zile ai dreptul la un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază, doar mai mare.
Concediu anual, plătit
Trebuie să știi că durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, iar dacă ți-l iei fracționat, ai obligația să efectuezi cel puțin 10 zile de concediu neîntrerupt pe parcursul anului. Foarte comună este practica în care neefectuarea concediului este compensată în bani, te anunț că nu este legal. Acest concediu este unul plătit, iar suma nu poate fi mai mică decât suma pe care o primeai în mod normal pentru zilele lucrate. De asemenea, ai dreptul la concedii fără plată pentru a rezolva probleme personale.
Ore suplimentare recompensate
În primul rând, angajatul trebuie să-și dea acordul să efectueze muncă suplimentară, fără a putea fi sancționat dacă nu vrea sau nu poate. În al doilea rând, ca salariat, ai dreptul de a beneficia pentru munca suplimentară de ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia, sau un spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Program redus dacă lucrezi noaptea
Salariații care efectuează cel puțin 3 ore pe timpul nopții, au dreptul, fie de a beneficia de un program redus cu o oră față de durata normală a zilei de muncă, fără ca aceasta să îi afecteze salariul de bază, fie la un spor de minim 25% din salariul de bază, pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată.
Alte drepturi:
- Dreptul la preaviz
- Dreptul de a nu motiva demisia
- Dreptul la securitate și sănătate în muncă
- Dreptul salariatului de a se adresa instanței, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei unilaterale a angajatorului, referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă
Sunt drepturile tale, ai grijă să le cunoşti şi să nu laşi pe nimeni să abuzeze de munca şi timpul tău.
Sursa foto : hrlegalist.com