Mai exact, categoriile de pensie pentru care se poate lua în considerare, la calcularea stagiului de cotizare, perioada de studii de licenţă sunt:
- pensia pentru limita de vârstă;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmaş.
Totuşi, în ceea ce priveşte studiile universitare de doctorat, nu există o restricţie în acest sens. Pe de altă parte, perioada studiilor de masterat nu este valorificată, în prezent, la calcularea stagiului de cotizare pentru obţinerea vreunei pensii.
Persoanele care au urmat studii de licenţă la mai multe instituţii de învăţământ superior pot să beneficieze de asimilarea unei singure perioade. Totuşi, această regulă nu este valabilă şi în cazul studiilor de doctorat.
Includerea anilor de studii universitare în stagiul de cotizare depinde, totuşi, de îndeplinirea anumitor condiţii impuse de lege. Astfel, pentru studiile de licenţă, condiţiile sunt ca asiguratul să le fi urmat la zi, să le fi absolvit cu diplomă de licenţă şi, în perioada respectivă, să nu fi obţinut venituri pentru care se datorează plata contribuţiei de asigurări sociale.
Referitor la studiile de doctorat, singura condiţie ce trebuie îndeplinită este ca asiguratul să nu realizeze venituri pentru care trebuie plătite contribuţii de asigurări sociale.
Pe de altă parte, anii de studii superioare nu sunt incluşi în stagiul de cotizare dacă studenţii au lucrat în timpul facultăţii. În momentul de faţă, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, în cazul bărbaţilor, şi de 63 de ani, în cazul femeilor. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani, indiferent de sex.
Sursa: avocatnet.ro, edu-news.ro
Sursa foto: blogary.ro
Buna ziua!
Daca in facultate am lucrat doar 2 ani din 4, la pensie se calculeaza diferenta de 2 ani, sau nu se mai calculeaza nimic?
multumesc!