Conform datelor optimiste de pe unul din motoarele de căutare importante din România, la momentul de față sunt aproape 4400 de locuri de muncă disponibile, din care 548 în Cluj, majoritatea fiind pentru domeniul IT. Dacă se caută în informațiile furnizate de ANOFM, în august sunt 496 de oferte, cu 1000 de locuri vacante, din care, cele mai multe oferte sunt de șofer camion/autovehicul de mare tonaj, pentru persoanele fără studii superioare și de programator pentru cei cu studii superioare, unde există probleme în găsirea persoanelor de specialitate. Există posturi și în retail, ocupate de multe ori de studenți care au plecat acasă pe perioada vacanței.
Se pare că, trendul de la nivelul Clujului este aproape la fel ca cel de la nivel național. Companiile multinaționale își mută sediul în diverse zone din România din cauza forței de muncă mai ieftine, dar au probleme în recrutarea personalului. Președintele Cluj IT Cluster, înființat toamna trecută, afirma de curând că deși din universități ies aproximativ 2000 de studenți IT anual, companiile nu reușesc să găsească oamenii potriviți pentru posturile lor. La momentul de față sunt 181 de anunțuri active în IT și Telecom, despre care nu se știe când vor fi acoperite.
Și cei formați în producție își pot găsi ușor un post. În 2 decenii ne-am pierdut interesul către companiile de producție, ceea ce ne afectează acum. Dacă media de vârstă pentru angajații din IT este de 25-30 de ani, pentru unele firme de producție este de aproape 40 de ani. Și nu putem spune că am duce lipsă de investitori. Se încearcă negocieri cu diverse gurpuri industriale, dar din partea lor vine același răspuns, nu se pot găsi specialiști, iar dacă ei există, media de vârstă este mult prea mare.
Trecând de la domeniile serioase și specializate, unde se pare că mereu vor fi probleme, în extrema cealaltă, a joburilor neobișnuite, oferte se găsesc peste tot, numai doritori/doritoare să fie. Să schimbăm pastila de plâns (domenii serioase) cu pastila de râs, și să luăm de exemplu, ofertele de joburi erotice, pentru persoanele fără inhibiții, care sunt cam pe același loc cu joburile obișnuite. Principalele denumiri date posturilor sunt de online hostess și de maseuză. Deși mulți nu recunosc că se uită la astfel de anunțuri, pentru un post de la nivel național au fost 430 de aplicații în sub 24 de ore. Și dacă se iau în considerare datele oficiale, sunt peste 500 de femei ce lucrează ca model videochat în Cluj. Momentan nu se pot face aproximări exacte ținând cont de faptul ca postul de model videochat încă nu există în nomenclatorul de meserii, iar fetele sunt înregistrate cu un contract de colaborare.
În general, ceea ce se aplică în restul anului, se aplică și la sfârșit de vară. Oricât de optimiste ar fi statisticile, se pare că în următoarea perioadă lipsa specialiștilor va fi cea care va afecta negativ piața locală a forței de muncă.
Articol recomandat de : www.jobmanji.ro
Sursa foto : hercampus.com