Întrebări strategice de felul: De ce ai plecat de la locul de muncă anterior?, Care sunt punctele tale forte și slabe - vor veni cu siguranță și trebuie să știi cum să răspunzi în așa fel încât să lași o impresie decisivă.
1. Întrebarea: Acum te rog să îmi spui mai multe despre tine...
Pare o întrebare grea și care cere un răspuns cât mai amplu, dar este mai mult pentru a sparge gheața. Prin această întrebare, cel care conduce interviul încearcă să afle cât mai multe despre persoana ta din spatele CV-ului.
Cum să răspunzi: Ultimul lucru pe care cel ce-ți pune întrebarea vrea să-l afle este povestea vieții tale. Întreabă și tu la rândul tău: "este un anumit domeniu asupra căruia să mă concentrez mai mult?" Iar de aici încolo îți va fi foarte ușor să vorbești despre domeniul de interes pentru persoana din fața ta.
2. Întrebarea: Care crezi tu că sunt slăbiciunile tale?
Este o întrebare capcană. Cât de sinceră poți sau trebuie să fii? Este normal ca cel care te intervievează să folosească răspunsul tău drept motiv pentru a nu te angaja, așa că ai grijă cum răspunzi. Nu te grăbi să spui: nu am nici una pentru că e normal și uman ca toată lumea să aibă și slăbiciuni.
Cum să răspunzi deci? Depinde de domeniul în care vrei să te angajezi. Dacă slujba ta ține de domeniul relațiilor publice, iar tu ai probleme cu comunicarea, nu aminti de asta. Vorbește despre slăbiciuni precum "mă enervez când proiectele nu sunt terminate la timp", sunt perfecționist/ă și cer mult de la oameni sau "sunt agitat/ă când în jurul meu există oameni care nu vor să încerce mai mult, să lucreze mai mult."
3. Întrebarea: Preferi să lucrezi pe cont propriu sau în echipă?
Atenție aici! Foarte puțini angajatori își doresc oameni care să lucreze singuri. Poți spune că lucrezi foarte bine când ești integrat/ă într-o echipa, dar te poți motiva și singur/ă.
Cum să răspunzi: Pentru a fi cât mai explicit, spune care ar fi locul tău exact într-o echipă. Ești un lider înnăscut, cel care vine mereu cu ideile sau spiritul echipei.
4. Întrebarea: De ce ai plecat de la fostul serviciu?
Întrebarea este pusă pentru a vedea cât de bine te descurci cu conflictele sau care sunt motivele pentru care îți dorești această slujbă.
Cum răspunzi: Fii sinceră, dar dacă ai plecat din pricina șefului, puțină discreție nu ți-ar strica. Mai bine dai vina pe întreaga companie decât pe o singură persoană. Dacă ai plecat pentru că îți doreai mai mult de la slujba ta, vorbește despre așteptările tale profesionale.
5. Întrebarea: Unde te vezi peste 10 ani?
Este o întrebare cu tâlc pentru a vedea cât de devotat ești companiei. Firmele din ziua de astăzi nu se așteaptă ca un angajat să le rămână fidel mai mult de 40 de ani și să iasă la pensie primind cadou un ceas de aur.
Este normal sa vorbești despre ce vrei sa faci in viitor, în ce domenii vrei să mai lucrezi sau ce altceva vrei sa mai întreprinzi.
Cum să răspunzi: nu-ți fie teamă să spui că speri să te afli într-o poziție mai bună, cu mult mai multe responsabilități, dar vorbește și despre planurile ce nu au legătură cu cariera.
Sursa foto: glassdoor.com