La admiterea la facultate de anul acesta, universităţile vor avea dreptul să ia în calcul şi notele obţinute de candidaţi în anii de liceu, se arată într-un ordin al Ministerului Educaţiei, publicat joi în Monitorul Oficial.
Astfel, articolul din noul ordin de ministru care reglementează admiterea pentru anul universitar 2013-2014 prevede că ”la calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenta si/sau notele din anii de studii, dupa caz, conform propriei metodologii”.
Se revine astfel la sistemul de admitere dinainte de 2012, când ministrul Educaţiei de atunci, Cătălin Baba, a decis eliminarea posibilităţii utilizării mediilor din liceu la dosarul de admitere la facultate. Motivul: oficialii au vrut în acest fel să elimine diferenţele dintre notele din catalog şi ceea ce ştiu cu adevărat elevii.
Ce spune acum ministrul Educaţiei: ”Decizia aparţine universităţilor. Eu cred că dacă legea nu interzice, Ministerul nu trebuie să introducă astfel de restricţii”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Remus Pricopie.
Universităţile mari preferă examene scrise la admitere
O parte dintre universităţile mari din ţară au stabilit deja cum vor organiza admiterea anul acesta, încă de la începutul anului, până la apariţia acestui ordin de ministru, care apărea de obicei în luna martie.
În timp ce unele au păstrat combinaţia de dosar şi probă scrisă, în funcţie de facultate, la ASE de exemplu admiterea s-a schimbat şi se va face doar pe bază de examen scris. Multe dintre facultăţile de stat vor să pună accentul anul acesta pe examenul scris la admitere, tocmai pentru a tria mai bine viitorii studenţi.
Alte elemente noi la admiterea de anul acesta
Ordinul noii conduceri a MInisterului Educaţiei introduce şi alte noutăţi în sistemul de admitere la facultate. Astfel, universităţile vor putea organiza şi mai mult de două sesiuni de admitere, cum era maximumul stabilit anul trecut, studenţii de la locurile bugetate nu vor primi ”granturi”, ci ”finanţare” de la stat şi cei care au dat Bac-ul în limba maternă vor putea susţine examenul de admitere, la cerere, tot în limba maternă respectivă.
În plus, un candidat va putea fi admis şi înmatriculat ca student la cel mult două programe de studii concomitent, indiferent de instituţiile de învăţământ care le oferă.
Sursa: adevarul.ro
Sursa foto: studymagazine.com