1. Sinceritatea e o carte câștigătoare.
Prezintă-te în mod realist; expune punctele tale forte, dar și cele mai puțin puternice, cu sinceritate. Astfel, intervievatorul va avea o imagine clară aspura competențelor și capacității tale de a performa la locul de muncă.
2. Atenția la detalii contează.
De la a avea un CV și o scrisoare de intenție fără greșeli, până la a fi politicos cu persoana de la recepție, detaliile fac diferența. Un recrutor priceput este un fin observator, care va ține cont în a alege persoana ideală de întreg comportamentul afișat de către competitori.
3. Pune întrebări.
Angajatorii vor un partener de discuție în timpul interviului. Arată-te interesat de obiectivele companiei, de colectiv și de sarcinile pe care va trebui să le îndeplinești. Păstrează-ți pertinența și ține minte că poți transmite un mesaj greșit dacă ești rezervat.
4. Transmite un e-mail de mulțumire.
Puțini candidați fac acest lucru și, tocmai din acest motiv, dacă vei transmite un e-mail cu mulțumiri pentru oportunitatea de a participa la interviu vei ieși în evidență. Un astfel de mesaj te va clasifica drept un candidat politicos și interesat și va fi apreciat de angajator.
5. Supracalificarea – o situație de explicat.
Te poți afla în cazul în care experiența și calificările tale sunt peste cerințele jobului. Atacă acest fapt cu sinceritate și argumentează care sunt motivele reale pentru care dorești locul de muncă.
6. Elimină din CV secțiunea cu obiective.
Se poate să dai greș trecând în CV obiective care, din punctul de vedere al angajatorului, nu se potrivesc cu jobul. Așa că, mai bine elimină aceasta zonă și concentrează-te pe prezentarea realizărilor.
7. Tratează interviul telefonic cu profesionalism.
Nu ești la o discuție cu un prieten! Oricât de informal ar părea, interviul telefonic trebuie tratat cu seriozitate. Poartă discuția fără tensiune, însă nu atât de degajat încât să pară că abordezi interlocutorul în mod neprofesionist. Nu ronțăi, nu te uita la televizor și nu lâncezi pe canapea în timpul apelului.
8. Pune accent pe referințe și recomandări.
Angajatorii nu vor da înapoi de la a verifica referințele pe care le treci în CV. Cu cât sunt mai multe, reale și convingătoare, cu atât mai bine.
9. Scrisoarea de intenție este un atu.
Această unealtă trebuie să pună în valoare candidatura și face diferența în procesul de selecție. Întocmește-o cu grijă, corect și relevant, în completarea CV-ului. Pentru a vedea cum se redacteaza o scrisoare de intentie citeste articolele noastre:
---> 7 sfaturi practice pentru o scrisoare de intentie reusita
---> 3 variante de scrisoare de intentie pentru succesul tau
---> Ce trebuie sa stii pentru o scrisoare de intentie reusita?
10. Să nu ajungi prea repede la interviu.
Ideal este să ajungi cu 5-10 minute înainte. Un intervievator se poate simți obligat să întrerupă activitatea și să modifice programul dacă vei ajunge cu o jumătate de oră mai devreme, iar acesta nu este un start bun pentru discuție.
11. Proaspeții absolvenți au nevoie de experiență.
Pe perioada studiilor implică-te în activități extrașcolare, participă la intrenshipuri, fie ele plătite sau neplătite, sau ia-ți un job part time. Activitățile de voluntariat sunt importante și te pot ajuta atunci când aplici pentru primul loc de muncă.
12. Se ține cont de personalitate.
Angajatorii caută anumite tipuri de personalitate. Este esențial să te potrivești în colectiv; iar dacă, în ciuda faptului că ai calificările necesare, nu ai obținut jobul, nu te descuraja. Pe lângă acestea, în competiția pentru locurile de muncă se ține cont și de personalitate, iar până la urmă vei da de jobul potrivit.
13. Nu vorbi de rău fostul angajator.
Indiferent cât de sumbră a fost ultima experiență de muncă, alege răspunsuri elegante pentru a clarifica de ce s-a încheiat. Este lipsit de profesionalism să dai detalii și să explici ce nu ți-a fost pe plac la ultimul loc de muncă.
Pentru a citi intreg articolul cu 21 de sfaturi utile dă click aici.
Surse: smartdreamers.ro/blog; businessinsider.com