În zilele acestea există foarte multe clinici medicale care oferă numeroase servicii în domeniul sănătății, astfel că vei găsi de multe ori pe lângă cabinetul de obstetrică – ginecologie și un cabinet cardiologie, endocrinologie, medicină internă, alergologie, reumatologie și multe altele. Astfel, vei avea aproape mulți specialiști pentru controale suplimentare recomandate de medic.
Pentru ce este ecografia mamară?
Ecografia mamară este o metodă imagistică de examinare a sânilor folosind ultrasunete, utilizată în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân - cea mai frecventă neoplasmă malignă feminină, a cărei incidență a crescut în mod sistematic din anii 1960 și care este în mare parte mortală datorită detectării tardive. O ecografie mamara completează mamografia, precum și palparea și autoexaminarea vizuală.
Ecografia mamară se efectuează în scopuri de control, dar și pentru a confirma sau exclude suspiciunile, precum și pentru a monitoriza biopsia și puncția chistului. Testul este considerat eficient în detectarea modificărilor timpurii și minore, adică în stadiul în care fiecare tumoră este vindecabilă. Este considerat a fi deosebit de util în diferențierea leziunilor chistice și a leziunilor solide și în evaluarea dimensiunii și a limitelor leziunilor focale. Funcționează cel mai bine pentru sânii mici și tari, cu un conținut redus de grăsime, la femeile tinere.
Când se face o ecografie mamară?
Se recomandă ca ecografia mamară să fie efectuată de fiecare femeie de peste 30 de ani cel puțin o dată la 12 luni. În afară de examinarea profilactică regulată, o ecografie a sânului trebuie efectuată imediat atunci când există noduli în sân și când există descărcare de gestiune din mamelon. Femeile care au sânii mici și cele care au avut deja cazuri de cancer de sân în familie (această boală este în mare parte determinată genetic) ar trebui să-și amintească în special despre control.
În situații de urgență, este mai puțin important, dar în profilaxia de rutină, momentul examinării este important - ecografia mamară se efectuează în prima fază a ciclului menstrual (conform recomandărilor: 4-10 zile), după ce sângerarea s-a oprit și înainte de ovulație .
Cum arată o ecografie mamară?
Ecografia mamară se efectuează într-un cabinet ginecologic și durează aproximativ 15 minute. Nu necesită nicio pregătire, cu excepția procedurilor de igienă de bază înainte de a vizita un medic. Înainte de examinare, trebuie să răspunzi la o serie de întrebări ca parte a interviului medical, referitoare, printre altele, la observarea independentă a sânilor, precum și istoricul familial al bolilor neoplazice.
La începerea examinării, femeia trebuie să se dezbrace de la brâu în sus și să se întindă pe canapea (diagnosticul poate fi efectuat în poziție șezând). Medicul lubrifiază sânii cu un gel special și apoi efectuează examinarea prin deplasarea capului cu ultrasunete peste piele cu mișcări circulare și longitudinale. Pentru a crește precizia, acesta poate apăsa ușor pe sâni. De asemenea, sunt diagnosticați ganglionii limfatici din axile. Imaginea obținută la examen este vizibilă în timp real pe monitor.