14% dintre angajatorii români declară că vor să facă angajări, în intervalul octombrie – decembrie 2014, 13% dintre ei prevăd scăderea numărului de salariaţi, în vreme ce majoritatea (69% dintre ei) nu anticipează schimbări în privinţa numărului de salariaţi din compania lor, în ultimul trimestru, arată cea mai recentă ediție a studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.
Industria prelucrătoare urmează în clasamentul domeniilor ofertante în privinţa oportunităţilor de muncă, la final de an. 13% este previziunea netă de angajare în ultimele trei luni, în industria de profil.
Se vor face angajări la final de an şi în transporturi, depozitare, comunicații. În aceste domenii previziunea netă de angajare este de 8%. Administrația publică și serviciile sociale urmează în clasamentul domeniilor cu cele mai multe oferte de muncă în ultimele trei luni ale acestui an. Previziunea netă de angajare în aceste domenii este de 6%, arată studiul Manpower.
Angajatorii din regiunea Nord-Vest vor oferi cele mai multe locuri de muncă în ultimele luni ale anului (aici, previziunea de angajare se situează la nivelul de 10%). Perspectivele de angajare din regiunea antemenţionată sunt neschimbate în comparație cu trimestrul precedent și se îmbunătățesc cu 3 puncte procentuale față de intervalul similar al anului 2013.
Candidaţii au cele mai mari şanse să se angajeze în companii cu peste 250 de angajaţi, indiferent de domeniul în care vor să lucreze. Angajatorii din aceste companii raportează o previziune netă de angajare de 9%, arată studiul Manpower.
În contrast, firmele antreprenoriale, cu mai puţin de 10 salariaţi, vor opera concedieri la finele acestui an. În aceste organizaţii, previziunea netă de angajare este de -1%, în ultimul trimestru al acestui an. Angajatorii din organizațiile mici și mijlocii prevăd creșteri moderate ale numărului de angajați, în ultimele luni ale anului 2014.
"Piața forței de muncă își găsește treptat echilibrul la un nivel moderat și este din ce în ce mai clar că opinia angajatorilor despre posibilitățile lor de creștere viitoare nu le permite să se lanseze în planuri de angajare mai ambițioase. Această situație ridică problema modului în care această încredere poate fi susținută și încurajată pentru a stimula crearea mai multor locuri de muncă decât piața este capabilă să genereze organic în condițiile actuale", a conchis Valentin Petrof.
Sursa: economica.net