OSUBB, înfiinţată în data de 24 martie 1997, este o organizaţie non-guvernamentală, constituită la nivel de Universitate în scopul reprezentării drepturilor şi intereselor tuturor studenţilor din UBB. În vederea îndeplinirii acestui scop, voluntarii OSUBB iniţiază în mod constant activităţi menite să acopere nevoi identificate în rândul target-ului format din studenţi. OSUBB este singura organizaţie din Universitate care are contact cu studenţii din toate facultăţile din UBB, atât prin deschiderea oferită de accesul necondiţionat în facultăţile din UBB, cât şi prin reţeaua proprie de comunicare cu aceşti studenţi, prin intermediul grupurilor yahoo şi alvoluntarilor proveniţi din toate facultăţile din UBB.
ELSA (The European Law Students` Association) a fost înfiinţată în 1981 de studenţi la drept din Austria, Germania, Polonia şi Ungaria, fiind cea mai mare organizaţie internaţională a studenţilor la drept şi a tinerilor jurişti. În prezent, ELSA exista în 40 de ţări europene, în cadrul a peste 200 de universităţi, reunind peste 30.000 de membri. ELSA România este singura asociaţie a studenţilor la Drept care activează la nivel naţional, reunind aproximativ 300 de membri activi din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Sibiu, Timişoara. ELSA România a luat fiinţă în 1990, în 1993 devenind membru cu drepturi depline al ELSA Internaţional.
ELSA Cluj-Napoca reprezintă al treilea nivel de structurare al organizaţiei, după ELSA Internaţional şi ELSA România, şi funcţionează în cadrul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babes-Bolyai , dobândind personalitate juridică în aprilie 2001.
SOCIETATEA STUDENTILOR EUROPENISTI (SSE) este o organizatie nonguvernamentala studenteasca, înfiintata in anul 1995 care îsi desfasoara activitatile sub auspiciile Facultatii de Studii Europene (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca). SSE functioneaza pe baza de voluntariat. Voluntariatul reprezinta activitatea desfasurata din proprie initiati-va cu scopul de a ajuta alte persoane, fara a primi în schimbul serviciului prestat nici o recompensa financiara. Scopul organizatiei este acela de a se face apreciata prin profesionalismul de care da dovada în activitatile sale. SSE este o organizatie europenista, oferind servicii si organizând proiecte care asigura informatii pentru toti cei interesati de Uniunea Europeana, popularizeaza ideea europeana în proiecte economice, culturale, umanitare, manifestari, conferinte, reuniuni, concursuri sau publicatii.
Asociatia Studentilor de la Facultatea de Business (A.S.B.) a luat fiinta in mai 1997. Echipa este formata din studenti ai Facultatii de Business care: au initiativa, se implica in proiecte studentesti, acumuleaza experienta, sunt prieteni si se distreaza. Credem ca prin energia care ne caracterizeaza varsta, ideile inovatoare, punerea in practica a proiectelor si activitatiilor noastre putem sa facem CEVA! ORICE! pentru studenti si colegii nostrii. Activitati desfasurate de asociatie se axeaza in principal pe doua coordonate: a) pregatire personala si profesionala si b) formarea de viitori lideri responsabili social.
Organizatia Studentilor Economisti (OSE) a fost fondata in anul 2006 de catre reprezentantii studentilor de la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor si Gestiunea Afacerilor din cadrul Universitatii Babes - Bolyai. Scopul asociatiei il constituie crearea cadrului organizatoric pentru sporirea activitatilor extra-curriculare pentru o mai buna gestionare a activitatilor intreprinse de studentii facultatii si reprezentarea studentilor de la Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai - Cluj-Napoca.Organizatia a intreprins de atunci o serie de activitati pentru promovarea imaginii facultatii in randul studentilor dar si pentru sprijinirea studentilor. Noutatea asociatiei il aduce gradul de reprezentativitate pe care il ofera studentilor.
Infiintata in anul 1992, ASPR reprezinta studentii de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei si nu numai, avand ca scop principal promovarea si sustinerea intereselor culturale, sociale, academice si profesionale ale acestora. Misiunea noastra este aceea de a sustine studentii de la Psihologie, Pedagogie si Psihopedagogie in formarea lor stiintifica, profesionala si personala, precum si colaborarea studentească la nivel national si international. Pentru a realiza toate acestea, ASPR organizeaza aproximativ 40 de evenimente anual, special pentru studenti, printre care: Saptamana Bobocului, Conferinta Nationala Studentească de Psihologie, Scoli de Vara, Workshop-uri si Prelegeri lunare pe domeniul de studiu, Dezbateri, Cafenele si Cinemateci stiintifice. ASPR crede cu tarie in Responsabilitate, Proactivitate si Munca în echipa.
Organizaţia Studenţilor Chimişti s-a înfiinţat în anul 1991, dorind să unească şi să reprezinte o categorie importantă a societăţii: studenţii. Proiectele organizaţiei se nasc din dorinţa şi necesitatea studenţilor de a realiza lucruri impreună, pentru ei şi nu numai. În ultimii ani, Organizaţia Studenţilor Chimişti a cunoscut o creştere remarcabilă iniţiind următoarele proiecte: Conferinţa Internaţională "Studenţi pentru Studenţi" (ajunsă la ediţia a V-a), Balul Bobocilor Chimişti, InfoChem (un program realizat pentru informarea studenţilor despre catedrele existente în facultate), proiectul social "Studenţi pentru copii", Schimbul de experienţă "ChemEx", Campionat de fotbal "Chimie Champions League" şi o serie de proiecte interne menite să contribuie la dezvoltarea organizaţiei (recrutare de noi membri, pregătirea acestora în cadrul unor traininguri etc.). Eforturile de dezvoltare organizaţională au avut ca scop iniţierea unor noi proiecte atât la nivel de facultate, cât şi la nivelul comunităţii clujene.
În iunie 1990 s-a înfiinţat la Bucureşti, cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (A.S.C.O.R.). La Cluj Napoca, A.S.C.O.R. funcţionează cu statut juridic, ca filială, din octombrie 1994, avându-l ca preşedinte de onoare pe ÎPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. A.S.C.O.R are un caracter naţional, cu filiale în toate centrele universitare din ţară: Sibiu, Braşov, Alba-Iulia, Oradea, Timişoara, Baia-Mare, Iaşi, Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Tulcea etc. A.S.C.O.R îşi propune să urmeze duhul filocalic propovăduit de Părintele Dumitru Staniloaie şi are ca ocrotitori pe Sfântul Andrei şi pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.
Scopul asociaţiei constă în propovăduirea credinţei şi a spiritualităţii creştin-ortodoxe în rândul tinerilor, cu precădere în mediul universitar şi implicarea în rândul Bisericii, apărarea drepturilor tinerilor şi conştientizarea îndatoririlor pe care aceştia le au faţă de Biserică, neam şi familie.Poate deveni membru A.S.C.O.R. orice tânăr creştin-ortodox. Membrii titulari sunt studenţi sau doctoranzi ai universităţilor clujene.
Sursa: ubbcluj.ro