Damenarca reduce locurile dedicate studentilor straini cu 25%

Scris de 

Danemarca a decis reducerea cu 25% a locurilor din cadrul programelor universitare cu predare in limba engleza dedicate studentilor straini. Decizia a fost luata dupa ce unele studii au demonstrat ca doar o cincime dintre acesti absolventi raman sa munceasca in Danemarca dupa finalizarea studiilor.



Astfel, unul din patru viitori studenti care aveau de gand sa mearga la studii in Danemarca trebuie sa se orienteze catre alte programe de studiu unde inca mai sunt locuri disponibile sau catre universitati din alte tari. "Avand o perspectiva de ansamblu asupra posibilitatilor pe care le ofera acum Danemarca, dar si asupra universitatilor partenere din alte tari, ii putem ajuta pe cei care sunt atinsi de aceasta decizie politica sa gaseasca o alternativa viabila - atat ca program, limba de studiu, cat si ca buget necesar - intr-o alta tara. De regula, tinerii cu care am lucrat pana acum, iau drept alternativa pentru Danemarca fie Olanda, fie de Marea Britanie, ambele oferind programe de studiu in limba engleza", a declarat Ana Maria Papp, managerul Departamentului Universitati in Strainatate, IntegralEdu, intr-un comunicat remis Ziare.com.

 

Daca acestia se vor orienta catre Olanda, de exemplu, trebuie sa stie ca aici, spre deosebire de Danemarca unde studiile sunt gratuite, un program de licenta sau masterat costa aproximativ 2.000 de euro. "Intr-un oras danez mai mic un student va cheltui lunar, cu tot cu plata pentru chirie, in jur de 1.000 de euro, in Copenhaga suma putand ajunge si la 1.500 de euro. In Olanda, in schimb, aceste costuri se situeaza intre 500 si 1.000 de euro pe luna, iar o parte din aceasta suma poate fi acoperita prin surse de finantare sub forma de imprumuturi. In Olanda exista 4 surse de finantare a costurilor care, in total, nu trebuie sa depaseasca suma de 1.000 de euro. Banii imprumutati se ramburseaza la doi ani de la terminarea studiilor, pe o perioada de 35 de ani, numai daca studentul depaseste un prag minim al veniturilor. Pentru anul 2016 pragul a fost de 13.989 de euro/an, iar pentru 2017 de 14.215 de euro/an. 77% dintre studenti au solicitat si beneficiaza de aceste finantari", a precizat Ana Maria Papp.

 

O alta varianta ar fi Marea Britanie, unde studentii din Uniunea Europeana pot accesa burse si imprumuturi de pana la 9.250 de lire sterline pentru programele de licenta si de 10.000 de lire sterline pentru programele de master, scheme de finantare de care in acest moment beneficiaza peste 90% dintre studentii romani plecati sa studieze acolo. "Cat priveste contextul Brexit, specialistii din domeniul analizei politice spun ca situatia studentilor romani care isi incep studiile universitare in anul academic 2017-2018 in Marea Britanie nu va fi afectata, acestia avand garantia ca contractul de imprumut acordat de catre Guvernul Britanic va ramane valabil pe intreaga perioada a studiilor", a punctat Papp.

 

Sursa: ziare.com

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.