Până să ajungi aici, ai trăit experiențe care te-au modelat ca om. Care este parcursul tău educațional și profesional?
Am făcut mai multă școală decât am nevoie, așa, pentru orice eventualitate Lăsând gluma la o parte, dincolo de anii petrecuți în școală ca instituție, consider că educația fără încetare e extrem de importantă, e singurul lucru care te poate ajuta să performezi mai bine ca om și ca profesionist. În ceea ce privește profesia, povestea e mai lungă decât cea legată de școală. Am început să lucrez în radio la 17 ani și am continuat să le vorbesc oamenilor despre lume, viață, veselie și muzică timp de 13 ani. Am început să fac emisiuni pentru televiziune în anul 2002 și de atunci am livrat show-uri culinare pentru mai multe televiziuni naționale, pentru Trilulilu (proiectul Cook’nRolla, premiat la scurtă vreme de la debut) și o serie de televiziuni locale. Am scris sute (poate peste 1000, cine mai stă să numere?) de articole în cotidiene, săptămânale și reviste și am publicat prima mea carte în 2003.
După ce m-am retras din presă am lucrat în marketing, mai întâi ca specialist marketing și apoi ca brand manager în industria alimentară. Între timp am descoperit că pot trăi bine urmându-mi pasiunea de o viață – gătitul. Am devenit bucătar profesionist și cu diplomă (înțeleg că-i important pentru unii), consultant pentru restaurante și, pentru a nu pierde legătura cu scrisul, blogger. Am decis să scriu despre mâncare, dar și să-mi dezvolt pasiunea pentru fotografie. Îmi fac singur fotografiile pentru blog și pentru pagina de Facebook, scriu cu multă bucurie și încerc să-i ajut în felul acesta pe cei care-și închipuie că bucătăria e un loc îngrozitor în care te pândesc mari primejdii. Am avut primul job într-o bucătărie profesională la 19 ani (da, în paralel cu munca din radio urmăream și această pasiune) iar azi, pe lângă munca de consultanță și afacerile culinare în care sunt implicat, fac și munca aceasta frumoasă, dar nu neapărat ușoară, de jurat Masterchef.
Cu ce te ocupi mai exact și cum arată o zi obișnuită din punct de vedere al job-ului?
Dezvolt meniuri pentru restaurante, pregătesc bucătari pentru a fi mai eficienți, mai buni la treaba pe care o au de făcut, scriu, șterg, gătesc, scriu din nou, fotografiez, mă întâlnesc cu clienții, călătoresc mult, învăț mult. Zile obișnuite nu am.
Povestește-ne care a fost cea mai importantă realizare a ta pe plan profesional.
Și cea mai mare dezamăgire?
Nu știu să răspund la prima parte a întrebării și nu pot să răspund la a doua. N-am avut dezamăgiri profesionale, am avut doar situații mai grele ori mai ușoare, din care am învățat ce a fost de învățat.
Ce îți place cel mai mult la meseria ta?
Căutarea, munca în sine, procesul descoperirii.
Există multe persoane care au o problemă cu faptul că nu și-au dat încă seama ce vor să facă, care e job-ul potrivit. Când și cum ai realizat cu adevărat că ”menirea” ta este bucătăria?
Lucrul acesta nu s-a petrecut brusc, a fost un proces de durată. Fără să fie vorba despre o luptă interioară, pasiunea mai puternică a învins.
De-a lungul timpului ai activat în domenii precum Jurnalism și Marketing. Care sunt cele mai marcante cunoștințe pe care le-ai acumulat în tot acel timp și cât de mult te ajută acum?
În școală și în toate locurile în care am muncit, am învățat un lucru extrem de important, care mă ajută și mă va ajuta mereu: am învățat să învăț. Am mai învățat să nu mă tem și să-mi văd de treaba mea, nu de a altora.
Ce voiai să te faci „când erai mic” și cum ți-ai schimbat destinația?
Îmi doream să devin aviator. Evident, nu sunt, dar nu-i târziu.
Care este sfatul tău pentru cei care își petrec 8+ ore la birou, în legătură cu alimentația? Există vreo modalitate prin care să fie mai energici, mai concentrați etc?
Nu e rolul meu să dau sfaturi despre nutriție, prefer să-i las pe cei care-s de meserie. Treaba mea e să fac mâncare.
Știm că îți place să aduci oamenilor zâmbetul pe buze. Ne poți povesti cea mai amuzată întâmplare din toată experiența ta în raport cu restaurantele?
Nu. Sunt un bucătar, nu comediant. Zâmbetul din timpul unei mese vine din mulțumire, nu din amuzament. Întâmplări mai mult sau mai puțin amuzante se petrec în restaurante și în bucătăriile lor, dar despre ele e de vorbit pe larg, poate într-o carte, cândva.
Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai oferi tinerilor aflați la început de drum în ceea ce privește cariera?
Să nu se ferească de muncă, oricât de nesemnificativă ar părea. Orice lucru făcut înseamnă experiență.
Sursa: smartdreamers.ro/blog