Noua strategie pentru tineri prevede voluntariat pe cartea de munca, mai mult sport si cursuri de manageri de proiect

Scris de 

Ministerul Tineretului şi Sportului a anunţat ce prevede viitoarea strategie naţională pentru tineri, la care se va lucra în detaliu până la mijlocul lui august. Sunt vizate domenii precum cultură şi educaţie nonformală, participare şi voluntariat, muncă şi antreprenoriat, dar şi sport, sănătate şi recreere, scopul final fiind incluziunea socială a tinerilor.

inistrul Tineretului şi Sportului (MTS), Nicolae Bănicioiu, a iniţiat, joi, de Ziua Naţională a Tineretului, dezbaterea pentru elaborarea "Strategiei în domeniul tineretului", precizând că România este deficitară la acest capitol de mai bine de opt ani, potrivit unui comunicat oficial al MTS. „Se tot lucrează, ne presează şi cei de la Bruxelles, dar până acum nu s-a concretizat nimic. Anul 2013 este cu atât mai important cu cât, la nivel UE, se va realiza programarea pentru viitorul cadru financiar şi, implicit, a viitoarei generaţii de fonduri europene în cadrul căreia acţiunile de tineret trebuie să aibă un loc relevant. Strategia în domeniul tineretului are ca obiectiv principal incluziunea tinerilor pe patru paliere - cultură şi educaţie non-formală, participare şi voluntariat, muncă şi antreprenoriat, sănătate şi sport“, a declarat Bănicioiu, potrivit Mediafax.

 

Voluntariat, sport mai mult şi cursuri profesionale „Pilonii strategiei prin care ne dorim să combatem problemele cu care se confruntă tinerii (şomajul, marginalizarea în societate şi lipsa de oportunităţi) sunt: cultură şi educaţie non-formală, participare şi voluntariat, muncă şi antreprenoriat, sănătate, sport şi recreere, toate acestea având ca obiectiv principal incluziunea socială a tinerilor. Printre propunerile noastre integrate în strategie se enumeră obligativitatea contractului de voluntariat şi considerarea perioadei de voluntariat ca vechime în muncă, orelor de educaţie fizică şi sport în şcoli, şi nu în ultimul rând, înfiinţarea, în cadrul celor 15 Case de Cultură ale Studenţilor aflate în subordinea M.T.S., a unor centre de furnizare de servicii pentru inserţia profesională a tinerilor“, a mai explicat ministrul.

 

Nicolae Bănicioiu a precizat că, pentru partea de cultură şi educaţie nonformală, vor fi organizate dezbateri cu toate ONG-urile, pentru ca acestea să ştie ce fonduri pot accesa, şi se doreşte pregătirea câtorva sute de tineri în domenii precum asociativitate şi voluntariat, fonduri UE, sport şi sănătate. De asemenea, MTS vrea să asigure formarea profesională în managementul proiectului pentru 400 de tineri, care ulterior să devină formatori pentru alţi tineri, pentru ca în final să fie specializaţi aproximativ 10.000 de tineri la nivel naţional. Totodată, în domeniul participare şi voluntariat, se are în vedere adoptarea Legii voluntariatului, pusă deja în dezbatere publică. Studiu despre tineri, în luna iulie De asemenea, Secretarul de Stat Cristian Cosmin a subliniat importanţa menţinerii unui dialog constant între Minister şi organizaţiile de tineret: „Săptămâna trecută a avut loc o pre-lansare a acestei strategii, o consultare cu ONG-urile de tineret, iar astăzi a avut loc ce-a de-a doua întâlnire.

 

Astfel, ne propunem ca la începutul fiecărei luni să avem o dezbatere pentru a analiza drumul pe care Ministerul îl va parcurge alături de organizaţii. Strategia va avea la bază Barometrul de Opinie Publică pe Tineret lansat în luna noiembrie a anului 2012, un alt barometru care va fi realizat până în luna iulie, datele obţinute de Institutul Naţional de Statistică şi propunerile care vor veni de la grupul inter-ministerial.”

 

„Tinerii reprezintă o resursă care trebuie să fie valorificată. Am lucrat împreună cu colegii de la Patronate, cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la realizarea unei scheme de youth guarantee pe o recomandare a Consiliului European din ianuarie 2012, pe care România trebuie să o respecte şi anume crearea unor scheme pilot care să contribuie la inserţia profesională a tinerilor într-o manieră directă. Scopul final al acestora este generarea de valoare adăugată în economie prin intermediul tinerilor”, a adăugat Florian Marin, preşedintele Organizaţiei de Tineret a BNS.

 

 

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: wwec.org.uk

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.