Utilizarea şi integrarea unor tehnologii moderne pentru gazificarea biomasei, conversiei și separării hidrogenului și a dioxidului de carbon, purificării și comprimării hidrogenului, obținerii metanolului şi în cele din urmă a biodieselului vor constitui puncte importante ale acestei cercetări. Concomitent cu producția de biodisel, CONVERGE presupune şi captarea dioxidului de carbon rezultat în cadrul procesului, reducȃnd astfel cantitatea de gaze cu efect de seră, precum şi valorificarea unor produşi secundari cum ar fi benzenul, toluenul şi xilenul.
Rolul Departamentului de Inginerie Chimică în cadrul acestui proiect va fi de a evalua impactul de mediu a noii tehnologii. Ȋn acest scop se vor folosi instrumente specifice precum evaluarea ciclului de viață de la procesarea materiilor prime pȃnă la obținerea produsului final, biodiselul.
Lansată în noiembrie 2018, cercetarea se va desfăşura pe o perioadă de 42 de luni, cu implicarea a două universități, a trei centre de cercetare și a cinci companii europene. Din proiectul CONVERGE fac parte următorii parteneri: Politecnico di Milano (Italia), ECN-TNO (Olanda), Kemijski Institut (Slovenia), Universitatea Babeș-Bolyai (România), Hyet Hydrogen (Olanda), Institutt for energiteknikk (Norvegia), Campa Iberia (Spania), Biorecro (Suedia), Ca.Re. For Engineering (Italia) şi Enviral (Slovacia).
Multitudinea, diversitatea şi competențele partenerilor implicați în proiect acoperă întreg procesul de transformare a biomasei secundare la biodisel, urmărindu-se optimizarea acestui proces din punct de vedere tehnologic, economic şi din punctul de vedere al impactului asupra mediului înconjurător. Mai multe detalii referitoare la proiect pot fi găsite accesȃnd link-ul: http://www.converge-h2020.eu/.
Citeste si:
---> Școala informală de IT a deschis înscrierile pentru a V-a ediție Challenge Accepted - Hackathon
---> Netsky – show surpriza marca Electric Castle, pentru sustinerea evenimentului caritabil Ghibstock