"Singurul motiv pentru care timpul a fost creat este acela ca nimic să nu se întâmple în acelaşi timp.” – Albert Einstein
De câte ori ai sentimentul căeşti epuizat când ajungi acasă de la serviciu?
De câte ori ai nevoie să faci mai multe lucruri în acelaşi timp?
De câte ori simţicăai nevoie de mai mult timp pentru a face tot ceea ce ţi-ai propus?
Dacă răspunsurile la aceste întrebări includ cuvinte precum “frecvent” sau “de multe ori”, s-ar putea să te intereseze şi o perspectivă nouă despre un subiect foarte prezent în conversaţia noastră de zi cu zi, indiferent dacă suntem înpoziţii de leadership sau în poziţii de specialist: managementul timpului.
Acest articol nu este unul despre ce trucuri putem folosi casă fim eficienţi, cum să prioritizăm mai bine sau cum să nu mai pierdem timpul. Acest articol aduce o perspectiva nouă celor care au pus în practică toate trucurile pe care le-au aflat despre managementul timpului, însă nu au obţinut rezultate semnificativ diferite.
Pentru cei care caută să “se împrietenească cu timpul” cred că a venit vremea să avem în vedere o abordare mai largă despre acest subiect. Cred că a venit vremea să vorbim despre ritm şi sustenabilitate, despre modelele mentale care ne dau ritmul după care acţionăm, precum şi despre ce avem nevoie să schimbăm la noi înşine, astfel încât să putem atinge rezultatele dorite în mod simplu şi uşor.
O perspectivă mai largă înseamnă să ne uităm şi să ne inspirăm din natură. Totul în natură are ritm, fie că vorbim de ritmurile de creştere biologică a oamenilor, plantelor, animalelor, fie că vorbim de un ritm de manifestare a fenomenelor în natură. Totul este ritm în jurul nostru, în mediul înconjurător, de la mişcarea planetelor la anotimpurile într-un an, la ritmurile economice, ciclurile de viaţă ale unui produs, la ritmurile vieţii noastre. Suntem parte a mai multor rutine, cicluri, periodicităţi, mişcări regulate, mairapide sau mai lente: cicluri ale naşterii, creşterii, maturităţii şi morţii, cicluri în care dormim şi suntem trezi, respiraţia, ritmul celulelor care sunt create, cresc, mor şisunt reînnoite periodic. Totodată, nimeni nu manageriază aceste procese care au loc în natură – totul se petrece de la sine şi nimic nu este uitat.
În mediul organizaţional actual, cele mai bune practici şi procese pe care le folosim în gestionarea noastră şi a resurselor pe care le avem la dispoziţie, nu sunt aliniate cunatura, socială şi umană, ci sunt inspirate de o viziune industrială, mecanică, a managementului resurselor, indiferent că vorbim despre timp, oameni, informaţii, schimbări. Existăadânc întipărită ideea că trebuie să manageriem, să controlăm resursele, pentru că altfel le irosim. Ritmul este unul din ce în ce mai accelerat, în care singurul obiectiv estecreşterea cu orice preţ. Cred că este o perspectivă validă, însă nu şi suficientă.
O altă abordare pe care merită să o luăm în considerare este cea în care şi noi avem o contribuţie la validarea unor practici, rutine, procese care nu sunt sustenabile şi nu servesc obiectivelor noastre. Există multă literatură, multe programe de formare care ne învaţă să gestionăm timpul eficient, într-o perspectivă lineară, în care lucrurile se succed şi încare tot ce avem de făcut este să urmăm paşii explicaţi şi nu scăpăm nimic de sub control. Însă realitatea organizaţională în care trăim cu toţii este complexă şi uneori chiar dacăfacem toţi paşii, tot nu obţinem rezultatele dorite.
Un lucru pe care îl cunoaştem cu toţii, este acela că nu toate ideile noastre, oricât de geniale ar fi, ajung să fie puse în practică. Nu tot ceea ce ne dorim, deşi este legitim, ajunge să fie înfăptuit. Nu toate obiectivele pe care ni le setăm, deşi sunt SMART, ajung să fie atinse. Şi aceasta nu se întâmplă din cauza lipsei motivaţiei, a relei intenţii saulipsei de recompense potrivite – avem nevoie să conştientizăm modelele mentale care ne structurează şi influenţează modul de gândire şi acţiune. Modelele mentale ţin de naturanoastră umană profundă şi sunt moduri familiare de gândire şi acţiune (familiare pentru fiecare dintre noi în parte).
Cu cât gradul nostru de antrenament în a lucra cu noi înşine înatingerea obiectivelor dorite este mai mare, cu atât suntem mai conştienţi de modelele mentale pe care le avem. Avem nevoie de terenuri de atrenament în care să putem pune înpractică comportamente noi, să putem acţiona inspiraţi de modele noi, eficiente, care servesc scopurilor pe care noi le avem. Fără antrenament este ca şi cum acţionăm legaţi la ochi – tragem cu arcul în orb şi vrem să nimerim ținta. Este doar o chestiune de noroc, nu este un proces de învăţare şi schimbare.
În mediul complex şi extrem de dinamic în care acţionăm, cred că avem nevoie să ne antrenăm abilităţile de reflecţie, de curiozitate şi provocare a gândirii şi a acţiunii, deconştientizare a modelelor mentale. Fără antrenament aceste comportamente nu sunt în zona noastră de confort, posibilitatea de a le accesa fiind, astfel, destul de mică.
Vrei să îţi antrenezi capacitatea de a atinge rezultatele dorite într-un interval de timp specific şi într-un ritm sustenabil. Acceptă provocarea!
Participa la LEADERS Challenge pe 13-14 noiembrie 2015.
LEADERS Challenge este un teren de antrenament pentru lideri, unde timp de 2 zile conduci un business real şi apoi, acompaniat de un coach, “diseci” ceea ce ai experimentat alăturide echipa ta şi schimbi perspectiva din care acţionezi mai departe. Mai multe detalii, aici.
Sursă foto: euruni.edu
Sursă foto: