Tineretul roman, incotro?

Scris de 

Luni 07 aprilie 2014, într-un cadru informal oferit de către cafeneaua "La Cizmărie", a avut loc dezbaterea publică intitulată: “Tineretul român, încotro?”. Evenimentul a făcut parte din suita de dezbateri organizată de Institutul francez din Cluj-Napoca, în cadrul festivalului “Primăvară Cafenelelor”.

Temele abordate în cadrul dezbaterii pe teme de tineret au fost: abandonul şcolar, rezultatele slabe de la bacalaureat, migraţia creierelor, criză învăţământului, visurile studenţilor etc.

 

La dezbatere au participat: prof. univ. dr. Daniel David - Universitatea Babeş Bolyai, specialist în psihologie clinică şi psihoterapie; prof. univ. dr. Ioan Pop – Universitatea Emanuel din Oradea, specialist în semiofizică; conf. univ. dr. Sergiu Miscoiu - specialist în ştiinţe politice; prof. Luciana Andronic - colegiul George Bariţiu şi nu în ultimul rând ec. dr. ing. Mihai Talpoş – preşedinte al Organizaţiei Tineret pentru Europa şi managing partner în cadrul societăţii de consultanţă şi training antreprenorial Talpoş & Partners.

 

Dezbaterea de ieri a permis domnului Mihai Talpoş să facă, în faţa numeroşilor tineri prezenţi, o nouă pledoarie pro antreprenoriat. Argumentaţia sa în acest sens a plecat de la rezultatele deosebit de interesante pe care un studiu realizat de câteva companii de asigurări din SUA le-au relevat şi care demonstrau faptul că antreprenoriatul se află între puţinele şanse de asigurare a bună-stării pe termen lung.

 

Este vorba de un studiu care arată faptul că, dacă iei aleatoriu un eşantion de 100 persoane şi le urmăreşti parcursul vieţii, de la vârstă de 25 ani şi până la 65 ani, la finalul intervalului de referinţă vei descoperi că: o persoană este bogată, 4 sunt independente financiar, 5 persoane îşi asigură strictul necesar, 36 sunt deja moarte şi 54 sunt falite şi depind financiar de familie, de stat sau de diverse organizaţii caritabile.

 

Acelaşi studiu relevă şi faptul că atât persoana bogată cât şi cele 4 persoane independente financiar, de cele mai multe ori nu au ajuns în această situaţie în urma unui program standard de 40 de ore pe săptămâna, impus de calitatea de angajat. În majoritatea cazurilor, cei care reuşeau să îşi asigure un confort financiar la vârstă de 65 de ani erau cei care au îmbrăţişat antreprenoriatul, chiar dacă acest lucru a însemnat depăşirea cu mult a regimului de lucru de 40 ore / săptămână.

 

Corelând rezultatele studiului mai sus menţionat cu cele ale unui studiu realizat pe finele anului trecut de către Soluţii Avansate SRL pe un eşantion de peste 890 de studenti, din cele mai importante centre universitare din România, vom constata că viitorul poate deveni îngrijorător, dat fiind faptul că numai o proporţie extrem de mică a tinerilor români îşi pun problema să se îndrepte, după terminarea studiilor, către antreprenoriat. Conform studiului efectuat de către reprezentanţii societăţii Soluţii Avansate, în colaborare cu Griffiths School of Management, peste 61% din studenţii respondenţi îşi doresc să lucreze, după terminarea studiilor, într-una dintre companiile multinaţionale prezente pe piaţă românească.

 

Dacă la acest lucru adăugăm şi faptul că peste 47% dintre studenţi îşi doresc să emigreze, peisajul devine descurajant, căci deja sistemul actual de pensii, care susţine financiar cele 54 de persoane mai sus menţionate, este imposibil de susţinut (pe termen lung) în contextul îmbătrânirii populaţiei. S-a ajuns azi ca aproximativ 4 milioane de salariaţi să susţină 5,7 milioane pensionari.

 

Rubrica oferită de către societatea de consultanţă şi training antreprenorial Talpoş & Partners.

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.