La Universitatea “Babeş-Bolyai”, taxele de şcolarizare au crescut la 4 facultăţi. Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a crescut suma anuală de la 2.600 de lei, cât era în anul universitar trecut, la 2.800 de lei, Facultatea de Studii Europene de la 2.400 la 2.600 lei, la Facultatea de Educaţie Fizica şi Sport s-a trecut de la 2.500 la 2.600 lei, iar la Facultatea deTeologie Ortodoxă taxa a crescut de la 2.000 la 2.500 lei.
De ce nu se investeşte în educaţie?
O întrebare rămasă de multe ori fără răspuns, o realitate dureroasă. Liderii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au lansat în luna august un studiu numit “Responsabilitate pentru Educaţie”, care abordează marile probleme resimţite de studenţi din cauza proastei finanţări a educaţiei.
În Cluj-Napoca, studiul viza Universitatea de Arte şi Design (UAD), care a crescut taxele de la 3.000 de lei la 3.300 de lei la nivel de licenţă. La master a rămas aceeaşi taxă, de 3.000 de lei, iartaxa pentru doctorat a crescut de la 5.000 la 8.000 de lei. Cele doua cămine ale UAD, situate pe strada Albac şi Alexandru Vaida Voievod, au o capacitate totală de 75 de locuri. În primul se plătea în anul universitar trecut 200 de lei lunar, iar acum suma a crescut la 250, în celălalt taxa crescând semnificativ de la 200 la 300 de lei.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” (UMF) din Cluj-Napoca s-a mărit taxa de şcolarizare la Farmacie de la 7.800 la 8.100 de lei, însă pentru specializările de 3 ani precum imagistica sau tehnica dentară taxele au scăzut de la aproximativ 8.000 la 4.000-5.000 lei.
Lucrurile arată destul de tragic în cazul doctoratului la Universitatea Tehnică. Dacă doctoranzii sunt angajaţi ai universităţii, plătesc 500 de euro, în schimb, pentru cei care nu lucrează pentru UTCN, aceasta s-a mărit de 4 ori, astfel că de la 500 de euro s-a trecut la 2.000 de euro pe an.
Concluzia?
"Taxele de studii, alături de celelalte costuri legate de facultate, sunt deja insuportabile de către o mare parte a familiilor din România şi sunt cauza principală a abandonului şcolar - în universităţi, doar jumătate din studenţi termină facultatea începută." - Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR.
Nu ar trebui să ne mirăm de nivelul de cultură promovat de media, atât timp cât nu investim în viitor, adică în educaţie. Puţinul investit devine din ce în ce mai mic. Învăţăm în fiecare zi că întotdeauna se poate mai rău.
Sursa foto : realitatea.net