Parașutism
În timp ce zborul c u parapanta seamănă cu cel al unei păsări, cu parașuta se sare în gol din aeronave. Un asemenea salt are două etape. Prima, între zece secunde și un minut, când omul este în cădere liberă, iar a doua, când acesta deschide parașuta și căderea devine controlată. Cei care au nervii tari și rezistă emoțiilor primelor experiențe devin dependenți de aceste sporturi. Pentru a te putea înscrie la cursuri de parașutism, e nevoie de un certificat medical de specialitate care se face la Aeroclubul din Băneasa, singurii autorizați de către Autoritatea Aeronautica Civilă Română. La aerocluburile de stat, pentru cei mai mici de 22 de ani, cursurile și salturile sunt gratuite. Pentru ceilalți, cursul teoretic costă de 50 euro iar saltul, 17 euro, fiind nevoie de minim trei salturi. Se sare de la 1.200 de metri. La cele particulare e mai scump, doar saltul se face direct de la 4.000 de metri. Aeroclubul Român are puține avioane și din acest motiv se organizează doar două etape pe an la Cluj. Prima are loc la sfârșitul primăverii, iar cea de-a doua în lunile iulie-august. Parapantismul și parașutismul sunt foarte apreciate în zona. Există două școli care te învață să practici astfel de "nebunii", ambele în satul Dezmir, din județul Cluj. Preturile sunt accesibile, iar cu puțin curaj oricare dintre noi poate sa experimenteze senzația zborului sau a căderii libere.
Pentru detalii consultați site-ul dezmir.ro
Echitație
Aflat la 15 km de centrul Clujului, în localitatea Salicea, Centrul de Călărie Napoca Sport Horse este proprietatea domnului Alin Cătinaș. Construcția ridicata în 2009 este situată la o margine de pădure cu o priveliște încântătoare către valea Salicei, locul ideal pentru a petrece un timp liber dedicat naturii și mișcării, un loc perfect pentru agrement. Dincolo de Centrul de echitație, se întind hectare întregi de dealuri și păduri, un tablou mirific din care puteți face parte printr-o plimbare călare.
Pentru detalii consultați site-ul napocasporthorse.ro
Cățărat
Sala de cățărat Centrala de Escalada organizează cursuri de inițiere și perfecționare în escalada precum și tehnici de folosire a echipamentului specific cățărării, pentru toate categoriile de vârstă și toate nivelurile de performanță. Cursurile se desfășoară respectând ultimele standarde și calificative ale Federației Române de Alpinism și Escaladă, iar formarea este asigurată de instructori atestați FRAE si DJTSC.
* Se aplică o reducere de 20% pentru elevi și studenți.
Pentru detalii consultați site-ul centraladeescalada.ro
Sursa foto: metropotam.ro