1. Termină de citit la timp!
Știm foarte bine că una din greșelile majore pe care studentul le face este tendința aceasta de … amânare a sarcinii de lucru. Că doar este timp, că doar mâine voi face mai mult decât azi. Și adevărul este, tot noi știm, că timpul acesta este un mare păcălici și de cele mai multe ori ne trezim că intrăm în panică pentru că nu am reușit să acoperim toate referințele livrești care ne-au fost date. Folosește syllabusul pentru a-ți organiza timpul și pentru a-ți programa lectura. Asta te va ajuta să observi și evoluția cursului, precum și ideile principale pe care acesta le aduce în discuție.
2. Cum îți organizezi timpul, totuși?
Ei, credem că știi deja că organizarea timpului este una dintre abilitățile de bază ale oricărui student. Această abilitate se învață, și o mare parte din ceea ce înseamnă o organizare eficientă se referă la programarea din timp a tuturor activităților. Prezentări, seminare, examene parțiale. Ia calendarul, agenda, syllabusul, dacă tot am vorbit despre el, și învață cum să-ți pui ordine în viața de student. Dacă poți alege datele de predare sau zilele în care poți să prezinți, ai mare grijă să nu te încarci cu suprapuneri, deoarece va fi foarte dificil ,,să alergi după doi iepuri deodată”. De asemenea, nu încerca să citești tot deodată. Porționează-ți un anumit număr de pagini pentru fiecare seară și încearcă să te ții de ,,promisiune”. Nu amâna pe mâine și pe răspoimâine pentru că nu este o idee bună. Apoi, nu uita: lecturile dificile nu sunt făcute pentru a fi citite seara în pat. Vei adormi în secunda următoare deschiderii cărții.
3. Citim și înțelegem! ,,Puterea” ideilor principale
Îți aduci aminte de clasele primare în care aveai un scurt text din care trebuia să scoți ideile principale? Ei bine, această abilitate îți va fi folositoare și la nivel universitar. Caută idei principale, tezele susținute de autor, titluri, subtitluri și citate ilustrative. Astfel, vei putea să îți structurezi ideile și mai mult decât atât, vei reuși să îți formezi propriile comentarii și opinii în legătură cu textul respectiv. Ia notițe, fă scheme și desene care crezi că te vor putea ajuta. Când vine vorba de a reține informații, asta e una din cele mai bune variante.
4. Nu uita de șmecheria rezumatului
Oricât ți-ai dori, nu vei reuși să reții toate informațiile dintr-o carte de 500 de pagini. Așa că, pe lângă ideile principale pe care le vei scoate, ai nevoie de un fir al lecturii care să te conducă spre concluzii, adică de un rezumat a tot ceea ce ai citit. Iar pentru examen, este suficient să revizuiești acest rezumat. Astfel nu vei intra în panică când vei descoperi cinci cărți interminabile pe birou care vor trebuie recapitulate pentru ziua examenului. Ce ar trebui să conțină acest rezumat? E simplu: definiții importante, date (dacă e necesar să contextualizezi informația), informații despre oameni și evenimente, concepte cu care va trebui să operezi la examen. Nu uita de informațiile de la curs (care vor fi foarte importante pentru că de obicei profesorul accentuează informația pe care dorește să o audă de la student la sfârșitul semestrului). Pe de altă parte, este foarte important ca notițele tale să fie complete și să aibă o logică în tot ceea ce acestea transmit. În caz contrar, nu vei înțelege mai nimic în momentul recapitulării și, prin urmare, nu vei fi în stare să reproduci informația în momentul examenului.
Îți ținem pumnii! Fie ca semestrul acesta să fie cu noroc!
Sursa foto: archive.nodalpoint.org