Ce analize trebuie sa iti faci in timpul studentiei

Scris de 

A început facultatea, o, ce bucurie! În primele săptămâni totul e destul de lejer, dar, pe măsură ce calendarul anunță decembrie, panica își reintră în drepturi, iar sesiunea e nu foarte departe.

 

Când, ca un student conștiincios ce te afli, dai să pui mâna pe curs, constați că nu ai paharul cu apă (esențial pentru învățat), că patul nu e făcut sau că parcă ai mânca ceva. Dacă niciuna dintre toate aceste ,,simptome” ale sesiunii nu te apucă, atunci devii ipohondru și apar dureri de cap, de spate, de stomac.

Ca să eviți scuzele pentru a nu învăța și să te asiguri că ești sănătos, e bine să îți faci un set de analize în fiecare an. Treci peste frica de doctori, spitale și ace și iată pe ce trebuie să te axezi!

 

În primul rând, esențiale sunt analizele de sânge care verifică leucocitele, hemoglobina, glicemia, nivelul de colesterol, acidul uric, ureea, calciul, magneziul, timpii de coagulare (VSH). Pornind de la acestea, medicul te va sfătui de ce minerale și vitamine are nevoie corpul tău pentru a-și suplimenta dieta.

BTS

Renunță la pudoare, căci sănătatea e mai importantă! Mergi la un control  pentru a depista orice eventuală boală cu transmitere sexuală (BTS). Știi deja că orice problemă depistată din timp se tratează mai ușor, așa că spune-i doctorului despre orice fel de simptom sau de disconfort pe care îl simți. Ca să eviți complicații pe viitor, ca fată, e bine să îți faci și un test Papanicolau.

 

Esențială pentru învățat este o vedere bună, așa că un alt consult important este cel oftalmologic. Sălile de curs, precum și laboratoarele sau chiar camerele de cămin nu sunt dotate mereu cu o lumină corespunzătoare, lucru ce are un impact negativ asupra acuității tale vizuale și se poate traduce în dureri de cap, indispoziție, irascibilitate și lipsă de concentrare.

 

Evident, lista nu este completă, întrucât analizele pe care trebuie să te concentrezi variază și în funcție de problemele ereditare. Dacă, spre exemplu, în familia ta au existat probleme cardiace, fă-ți o electrocardiogramă (EKG) pentru a fi sigur că ești în regulă.

 

Primul pas este, de fapt, să te înscrii la un medic de familie în Cluj. El va măsura tensiunea arterială, va asculta inima şi plămânii (ascultarea cu ajutorul stetoscopului), va verifica vederea şi reflexele neurologice.

 

Sănătatea dinţilor trebuie păstrată prin controale periodice la medicul stomatolog, la intervale de cel mult un an.

 

Profită de perioada ceva mai relaxată și fă-ți un set de analize! În sesiune o să te distragă doar foamea, dezordinea sau paharul cu apă. Din păcate, aici ține doar de tine să ,,te tratezi”.

 

Sursa foto: romanialibera.ro, pinterest.com

Cristina Dochia

Pasionată de oameni, cuvinte, idei. Visez la o media bazată pe principii și pe aptitudini reale, în care să lucrez. În rest, caut să blochez clișeele prin scris.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.