Știai că:
Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, găzduit în sediul Universității Babeș-Bolyai, adăpostește ouă de dinozaur?
Sunt multe exponate impresionante la muzeu, cum ar fi: fosilele de mamut și urs de peșteră, dar cel mai tare e cuibul de ouă de dinozaur.
De ce e atat de special cuibul? Ouă de dinozaur s-au mai descoperit în Romania, dar nici unul dintre cuiburi nu a mai fost extras în poziția lui inițială, cel din expoziție fiind primul astfel extras. Ouăle au fost găsite și păstrate în poziția de acum 65 milioane de ani.
Cuibul a fost descoperit în depozitele continentale Maastrichtiene (Cretacic terminal, de 65 mil. ani) din bazinul Hatțg (Jud. Hunedoara), în anul 2000, în urma unei expediții mixte romano-belgiene, formată din cercetători de la Departamentul de Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Institutul Regal de Știintele Naturii Bruxelles.
Muzeul este situat pe str. Mihail Kogalniceanu, nr. 1.
Știai că:
Clujul adăpostește singura colecție de meteoriți din România?
Ea este „ascunsă” într-o încăpere a Muzeului de Mineralogie, găzduit la sediul Universității Babeș-Bolyai (str. Mihail Kogalniceanu, nr. 1), colecția întrunește aproximativ 250 de exponate din întreaga lume, meteoriți căzuți pe toate cele 5 continete, unii dintre ei rarități la nivel mondial.
De-a lungul timpului, pe teritoriul României au fost înregistrate 9 căderi de meteoriți și 4 meteori, cea mai veche mențiune datând din anul 1962. Dintre aceștia, doar pentru 8 s-a păstrat material, iar în cadrul colecției de la Muzeul de Mineralogie se găsesc fragmente din 6 meteoriți românești.
Știai că:
Muzeul Zoologic adăpoșteste din 2001 un mic vivariu?
DEX: VIVÁRIU, vivarii, s. n. Loc amenajat pentru creșterea în mediul lor natural a unor animale mici.
Vivariul UBB nu e chiar o gradină zoologică, nici nu și-a propus să fie; poate eventual, o „grădiniță” zoologică cu funcții predominant didactice și de cercetare. Expoziția se poate lăuda în prezent cu 57 de specii de animale. Pe lângă acestea, puteți admira aici 10 specii de pești, 9 specii de micromamifere și 6 specii de păsări. Dacă n-ati avut ocazia să le vedeț în habitatul lor natural, puteți admira aici: Vipera pufăitoare, Boa curcubeu, Gekko leopard, Văranul de Nil, Chinchilla, Țestoasa dobrogeana sau Salamandra.
Vivariul este situat pe strada Clinicilor nr. 5-7, la demisolul Institutului de Zoologie, aripa vestică a clădirii, sub Muzeul de Zoologie.
Preț de intrarea: 5 lei (gratuit pentru studenții UBB, iar cei din afară au reducere 50%).
Sursa foto: cluj.com