De ce să alegi Studiile Transatlantice?
1. Afli premisele intelectuale ale relațiilor internaționale!
Cursul îşi propune să expliciteze, în primul rând, noţiunea de „euro-atlantic” sau „transatlantic”, pornind de sursele culturale şi politice comune care leagă Statele Unite de Europa, fără a pierde din vedere diferenţele majore care au orientat cele două entităţi continentale spre perspective diferite, adesea opuse, construite în temeiul definirii şi redefinirii lor aproape continue.
2. Vei descoperi care sunt tradițiile republicanismului transatlantic!
Disciplina se axeaza pe o evaluare comparată a tradițiilor republicane în spațiul euro-atlantic; evaluarea comparativă va ține însă seama de bazele normative ale republicanismului în gândirea ideologică euro-atlantică, în sensul în care regimurile politice republicane vor fi evaluate în corelație cu tradiția de gândire a republicanismului.
3. Vei avea cunoștințe în drept internațional studiind Constituția SUA și Tratatul constitutiv al UE!
Acest curs va aduce in atentia studenţilor standardele legale referitoare la statul de drept, constituţionalitatea legilor, drepturile civile, conţinutul juridic al acestora şi metodele lor de protecţie în relația fundamentală dintre guvernul național, federal și popor.
4. Vei ști să definești Americanismul si anti-americanismul!
Cursul explorează şi evidenţiază tensiunile, consecinţele şi provocările create de resurgenţa anti-americanismului global, ca reacţie împotriva americanizării sau imagologiei acesteia în Europa, Rusia, America de Sud, ţările arabe în secolul 20. Cursul doreşte să ofere o perspectivă asupra rolului imaginarului, politicienilor şi intelectualilor în crearea unui stereotip cultural rezistent, precum şi al unor elite.
5. Postcolonialism și globalizare din perspectivă transatlantică!
Scopul cursului este să prezinte, să teoretizeze si să dezbată două dintre cele mai importante evenimente/procese istorice care leagă Europa de America: istoria colonială si globalizarea. Noțiunile de „colonial” si „global” sunt privite drept contexte semnificative care pot oferi o înțelegere complexă a Europei si Americii. 6. Vei afla cum să-ți folosești drepturile de cetățean european studiind Protecția juridică a drepturilor omului! Disciplina aduce la cunoştinţa studenţilor standardele legale referitoare la drepturile civile, agenda acestora şi protecţia lor. Caracterul specific al drepturilor civile în UE. și SUA va fi analizat prin prezentarea controlului judiciar realizat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului și Curtea Supremă a SUA.
7. Vei studia democrația Americana în relațiile internaționale!
Cursul propune o incursiune în procesul de democratizare treptată a Americii, începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea și o analiză a modului în care democrația americană a exercitat un rol covârșitor în relațiile internaționale.
8. Vei avea cunoștințe de bază despre reprezentarea războiului în cinematografia transatlantică!
Cursul ii va familiariza pe studenti cu modul în care cinematografia europeană, precum și cea nord și sud-americană, au prezentat războiul de-a lungul istoriei filmului. Scopul acestui curs este acela de a le oferi studenților o privire de ansamblu a ceea ce înseamnă reprezentarea războiului în cinematografia de pe ambele maluri ale Atlanticului
Alte cursuri din programul de studiu care îți vor motiva înscrierea la acest program de studiu sunt: Geopolitica transatlantică, Teoria relațiilor internaționale, Naționalism și multiculturalism în perspectiva teoriei globale, Istoria relațiilor transatlantice, Tranziție și consolidare euro-atlantică, Comunitate și dezvoltare în lumea transatlantică.
O adevărate punte de legătură culturală, politică și juridică între cele două lumi vestice (Statele Unite ale Americii și Europa), masteratul de Studii Transatlantice este alegerea ideală pentru orice student care îți dorește mereu mai mult de la el însuși. Îl recomand cu căldura, entuziasmul și experiența studentului pasionat.
Pentru alte detalii în vederea înscrierii, consultați site-ul Facultății de Studii Europene, Babeș-Bolyai.