#1. Poartă ceva nou
Eh, se poate să înceapă un nou capitol în viața noastră fără să purtăm ceva nou?! Nu! Neapărat, trebuie ruptă eticheta cu cinșpe minute înainte să mergi la petrecerea. Sau și mai bine, cu cinșpe minute înainte să fie ora 12.
Din câte am înțeles, tradiția spune că dacă porți ceva nou în noaptea de Anul Nou, vei avea haine noi tot anul...Apoi, nu știu dacă asta se aplică și la telefoane/mașini etc.
#2. Poartă ceva roșu
Știm că roșu este o culoare pasională, vulcanică etece, dar de Anul Nou e musai să o porți ca să te ferești de deochi tot anul. Nu contează ce ai roșu: șosete, lenjerie intimă sau doar o sfoară legată. De preferat de mâna stângă - se zice (nu mai știu sigur în care mitologie, așadar nu vreau să spun aberații), că un șnur roșu legat de respectiva mână, te ferește de energii negative...și de ghinion!
#3. Să ai bani la tine
Ce bine ar fi să ai bani tot anul, nu? Ei bine, aici e puțin cam complicat. Aparent, nu poți fi umplut de bani, din păcate. Se recomandă să ai fie 1 leu, fie 100. Nicidecum 10, 5, 50 sau 500. Se zice că numărul 5 e cu ghinion. Evident, e un mit, dar vrei să riști?!
#4. Cioburi
După ce golești sticla de șampanie, e musai să o spargi. Cioburile, după cum bine spune tradiția, aduc noroc. iar cele sparte de Anul Nou, aduc mai mult noroc. Nu, nu cred că e o idee bună să mergi la oameni random și să le furi sticlele ca să le spargi. Nu cred că se înzecește norocul...
#5. Bărbatul să intre primul în casă
Domnilor, bată-v-ar vina, sunteți privilegiați. Tradiția spune că un bărbat brunet e mai recomandat, pentru că amintește de coșar (coșar = noroc), dar oricare e bun. Condiția e să intre cu gând bun și veselie, pentru a aduce noroc casei respective tot anul.
#6. Restricții la mâncare! Din păcate...
De Anul Nou, trebuie să mănânci: pește, porc, curcan sau rață. Să se evite cu precădere puiul și orice animal care "dă îndărăt". Aparent, trebuie să mănânci cele mai sus menționate, pentru a merge tot înainte și pentru a nu scormoni după noroc.
#7. Veselie, gând bun, mult zgomot.
Trebuie să faci muult zgomot pentru a alunga spiritele rele! De unde vine tradiția, nu știu. Sau poți aprinde un foc în fața casei (cauciuc, mai exact), pentru a face aceași chestie. Intuiesc că tradiția asta are origini păgâne, dar nu contează.
Veselia e importantă! Ca să fii vesel/ă tot anul! :D
#8. 12 boabe de struguri
Ultima, dar nu cea mai lipsită de importanță, e tradiția celor 12 boabe de struguri. Se zice că la fiecare boabă în parte, să-ți pui o dorință. Dar, e un truc: ca dorințele să "aibă efect", prima trebuie să fie pentru altcineva. Nu ai voie să fi egoist...pe deplin.
Din păcate, nu știu mai multe. Dacă aveți anumite tradiții, lăsați un comentariu. Dacă ne plac, facem o ciocolată sau o cafea. Până atunci, vă doresc un 2014 plin de...voie bună, veselie, culori, note mari la examene și tot ce vă doriți să vi se îndeplinească - știți voi mai bine ce vreți :).
La mulți ani!
sursă foto: yemista.com